Dünya

2024 Tıp Ödülü Sahiplerini Buldu

Tıp alanında Nobel Ödülü, mikroRNA'nın keşfi ve transkripsiyon sonrası gen düzenlemesindeki rolü nedeniyle Victor Ambros ve Gary Ruvkun'a verildi.

Abone Ol

Tıp alanında Nobel Ödülü, mikroRNA'nın keşfi ve transkripsiyon sonrası gen düzenlemesindeki rolü nedeniyle Victor Ambros ve Gary Ruvkun'a verildi. 2024 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü, hücrelerin hangi proteinleri ürettiğini kontrol etmesine yardımcı olan küçük RNA molekülleri üzerindeki çalışmaları nedeniyle Massachusetts Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Victor Ambros ve Harvard Tıp Fakültesi ile Massachusetts Genel Hastanesi'nden Gary Ruvkun'a layık görüldü.

İsveç'in başkenti Stockholm'deki Karolinska Enstitüsü'nde yapılan açıklamada, kazananlara 11 milyon İsveç kronu (yaklaşık 810 bin sterlin) ödül verileceği belirtildi. Çalışmaları, hücrelerimiz aynı DNA'yı taşırken farklı proteinler üretebilmelerini açıklamaya yardımcı oldu. Nobel Komitesi Başkan Yardımcısı Olle Kämpe, "MikroRNA'nın çığır açan keşfi, gen düzenlemesinin yeni ve beklenmedik bir mekanizmasını ortaya koydu," dedi. MikroRNA'ların embriyolojik gelişim, normal hücre fizyolojisi ve kanser gibi hastalıklar üzerindeki etkisine dikkat çekti.

Ambros ve Ruvkun, 1990'ların başında C. elegans adlı yuvarlak solucan türü üzerinde çalışarak, mikroRNA olarak bilinen küçük RNA parçalarının mRNA'ya bağlanarak protein üretimini engelleyebileceğini keşfettiler. MikroRNA'lar, mRNA'nın parçalanmasına neden olabilmenin yanı sıra, mRNA'ya bağlanarak protein yapımını da durdurabiliyor. Bu keşif, mikroRNA'nın yalnızca C. elegans'a özgü olmadığını, insan dahil birçok organizmada bulunduğunu gösterdi.

Ambros ve Ruvkun'un, Robert Horvitz'in laboratuvarında birlikte doktora sonrası araştırmalar yaptıkları biliniyor. Nobel Komitesi Genel Sekreteri Thomas Perlmann, pazartesi sabahı ABD'de Ruvkun'a ulaşarak bu haberi iletti ve Ruvkun’un bu haberi duyduktan sonra çok heyecanlandığını belirtti.

2024 Nobel Fizik Ödülü Salı günü, Kimya Ödülü ise Çarşamba günü açıklanacak.