Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türk dünyasını birbirine bağlayacak olan Zengezur Koridoru'nun hayata geçmesinin önemine dikkat çekti. Ayrıca, Kafkasya'da normalleşme sürecinin desteklenmesi açısından bu koridorun büyük bir önem taşıdığını belirtti. Uraloğlu, dünkü görüşmelerin ardından bu projenin hızlandırılması için çaba sarf ettiklerini ifade etti.
Uraloğlu Zengezur Koridoru hakkında, "Zengezur Koridoru bağlantısının hayata geçmesi, aslında tüm Türk dünyasını birbirine bağlayacaktır. Özellikle Kafkasya'daki normalleşme için de hayati önem taşımaktadır. Dünkü görüşmelerin ardından bu hattın bir an önce bitirilmesi için çalışmalarımızı hızlandırdık" dedi.
Bakan Uraloğlu, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'nın 167. kuruluş yıl dönümü etkinliğinde yaptığı konuşmada, son 20 yılda demir yollarına yaklaşık 880 milyar TL yatırım yapıldığını ve büyük iyileştirmeler gerçekleştirildiğini vurguladı. Ayrıca, Bakü-Tiflis-Kars demir yolu hattının, Asya ile Avrupa arasında kesintisiz demir yolu ulaşımını mümkün kıldığını söyledi.
Yüksek hızlı tren hatlarının 19 il ve ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 50'sine ulaştığını belirten Uraloğlu, 2053 yılına kadar bu hizmetin 52 ile genişletilmesi ve daha fazla nüfusa ulaştırılmasının hedeflendiğini ifade etti. Ayrıca, yüksek hızlı trenlerle 2009 yılından bu yana yaklaşık 77,5 milyon yolcu taşındığını ve 2023 yılında bu rakamın 12,5 milyonu bulmasının beklendiğini açıkladı.
Uraloğlu, Marmaray ve Bakü-Tiflis-Kars demir yolu hattının, uluslararası demir yolu taşımacılığını kolaylaştırdığını ve Türkiye'yi transit demir yolu taşımacılığının merkezi konumuna getirdiğini belirtti.
Son olarak, Nahçıvan ziyareti sırasında Zengezur Koridoru'nun önemine vurgu yaparak, bu koridorun Türk dünyasını birleştireceğini ve Kafkasya'da normalleşme sürecine katkı sağlayacağını dile getirdi. Ayrıca, Kars-Nahçıvan demiryolu projesinin imzalarının atıldığını ve bu projenin Orta Koridor'un taşıma kapasitesini artıracağını belirtti. (DHA)