Bulgaristan, hava savunma kapasitesini güçlendirmek amacıyla Alman yapımı IRIS-T SLM füze sistemini satın alarak NATO içindeki savunma entegrasyonunu artırdı. Diehl Defence, Bulgaristan’ın bu kara konuşlu hava savunma sistemini satın aldığını duyurdu. Böylece Bulgaristan, IRIS-T kullanan 20. ülke oldu.

Bulgar-4

IRIS-T SLM sisteminin mevcut kullanıcıları arasında Almanya, Ukrayna, Mısır, Estonya ve Litvanya yer alıyor. Sistem, NATO hava savunma standartlarına entegre olacak şekilde tasarlandı ve Patriot ve Arrow 3 gibi diğer sistemlerle uyumlu bir şekilde çalışabilme özelliğine sahip.

Bulgar4

Bu sistem, 2022 yılından bu yana Ukrayna’da aktif olarak görev yapıyor ve %90 etkinlik oranına ulaşmayı başardı. Yüksek başarı oranının ardından, 2023 ve 2024 yıllarında Ukrayna’ya ek teslimatlar da gerçekleştirildi.

Bulgar2

5 milyar insan susuzlukla karşı karşıya 5 milyar insan susuzlukla karşı karşıya

IRIS-T SLM, çeşitli hava tehditlerine karşı orta menzilli koruma sağlarken, 250 km menzil kapasitesine sahip radar, üç fırlatıcı ve bir komuta merkezinden oluşuyor. Bu özellikleri, sistemin etkinliğini ve esnekliğini artırarak, Bulgaristan’ın hava savunma yeteneklerini önemli ölçüde güçlendirecek.

Editör: Habererk Com