Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğretim Görevlisi Dilan Özmen Özgün, cinsiyet değişimi için kullanılan ilaçların toplum üzerinde tehdit oluşturduğunu ve doğurganlık ile yaşamsal sorunlara yol açabileceğini belirtti.

Dr. Dilan Özmen Özgün, cinsiyet değişiminin sadece ilaç tedavisi ile mümkün olmadığını, bu sürecin sağlık profesyonelleri tarafından denetlenmesi gerektiğini vurguladı. Cinsel kimlik ve biyolojik kimlik arasındaki uyumsuzluğun transseksüelliğe yol açabileceğini belirten Özgün, bu sürecin karmaşık ve uzun olduğunu ifade etti. Psikiyatristler, endokrinologlar gibi uzmanlarla birlikte çalışılmasının önemine dikkat çeken Özgün, ilaç tedavisinin yanı sıra psikolojik destek ve cerrahi operasyonlara da ihtiyaç duyulabileceğini belirtti.

Kişiselleştirilmiş Kolesterol Tedavi Yaklaşımları Başlıyor Kişiselleştirilmiş Kolesterol Tedavi Yaklaşımları Başlıyor

Cinsiyet değişimi için kullanılan ilaçlar hakkında bilgi veren Özgün, ergenliğin gelişimini engelleyici ilaçların (GnRH analogları) kullanıldığını, bu ilaçların erken yaşta ergenliğe girme gibi durumlarda da kullanıldığını, ancak bilinçsiz kullanımın büyüme geriliği, kemik yoğunluğu kaybı ve kısırlık gibi riskler taşıyabileceğini ifade etti.

Özgün, yanlış ilaç kullanımının meme kanseri, kalp-damar hastalıkları, kısırlık ve karaciğer hasarı gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirterek, doktor kontrolü olmadan ilaç kullanımının tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini vurguladı.