İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Psikiyatri Polikliniği'nden Uzm. Dr. Ezgi Karagöz Tanıgör, internet ve dijital oyun bağımlılığı konusundaki endişeleri dile getirdi. Son dönemde özellikle çocuk ve gençlerde artan internet kullanım süresi ve sosyal medya bağımlılığı nedeniyle psikiyatri polikliniklerine başvuruların arttığını belirten Uzm. Dr. Tanıgör, dijital oyunların özellikle saldırganlık ve savaş içerikli olduğunda çocuklar üzerinde daha fazla olumsuz etkiye sahip olduğunu vurguladı.

Çocuklar İnternet Oyun Karakterleriyle Özdeşim Kuruyor

Uzm. Dr. Tanıgör, internet ve dijital oyun bağımlılığının diğer psikiyatrik bozukluklarla birlikte seyredebildiğine dikkat çekerek, özellikle uzun süre dijital oyunlara maruz kalan çocukların bu oyunlardaki karakterlerle özdeşim kurabildiğini belirtti. Oyunların içeriği ne kadar detaylı ve gerçekçi olursa, bu özdeşimin de o kadar güçlendiğini ifade etti. Uzm. Dr. Tanıgör, “Yeni yazılımlar ve üç boyutlu oyunlar, bu özdeşimi daha da artırabiliyor. Saldırgan ve savaş içerikli oyunlarda bu risk daha da yükseliyor” dedi.

Organik Üretim ve Sağlık: Kimyasallardan Uzak, Güvenli Gıda Organik Üretim ve Sağlık: Kimyasallardan Uzak, Güvenli Gıda

Erkek Çocuklar Daha Fazla Etkileniyor

Dijital oyunların tasarımı ve içeriklerinin çocuklar üzerindeki etkilerinin büyük önem taşıdığını belirten Uzm. Dr. Tanıgör, özellikle erkek çocuklarının bu oyunlardan daha fazla etkilendiğini ve yaş grubuna göre ekran süresinin sınırlandırılması gerektiğini vurguladı. 0-3 yaş arası çocukların ekrana maruz kalmaması gerektiğini, 6-9 yaş arası için 45 dakika, 12 yaş arası içinse 1 saatlik ekran süresinin yeterli olduğunu, 12 yaşından sonra ise bu sürenin 2 saati geçmemesi gerektiğini ifade etti.

Dijital Oyunlar Ödül Olarak Verilmemeli

Ailelerin çocuklarının dijital oyunlarla olan ilişkisini yakından takip etmesi gerektiğini belirten Uzm. Dr. Tanıgör, bu oyunların ödül olarak sunulmasının en sık yapılan hatalardan biri olduğunu söyledi. Özellikle tatil dönemlerinde kontrolsüz kullanımın önüne geçilmesi gerektiğini vurgulayan Tanıgör, çocukların aileleriyle olan ilişkilerinde bozulma, uyku ve davranış sorunlarının belirtilerinin görülmesi durumunda dikkatli olunması gerektiğini ifade etti. Ailelerin, çocuklarının oyun içeriklerini kontrol etmeleri ve yaşlarına uygun içerikleri tercih etmeleri gerektiğini belirtti.

Uzm. Dr. Tanıgör, ailelere yönelik uyarılarını sürdürerek, “Dijital oyunların çocukların psikolojik sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini en aza indirmek için süre sınırlandırılması ve içerik kontrolü çok önemli. Özellikle kontrolsüz ve ihtiyaç dışı kullanımın önüne geçilmesi gerekiyor” dedi.

Editör: Habererk Com