Sağlık

Detoks ile Vücudunuzdaki Toksinlerden Arınma Zamanı

Detoks ile vücudunuzdaki toksinlerden arınma zamanı geldi. Detoks son yıllarda tanıştığımız bir kavram olarak karşımıza çıkar. Türkçe kelime kavramını merak ederken öncelikle ne olduğuna dair konuşmak faydalı olacaktır. Vücudu toksinlerden arındırmak için pek çok yöntem vardır.

Abone Ol

Fiziksel ve ruhsal detoksa bedenimizin her anlamda ihtiyacı vardır. Fiziksel ve ruhsal olarak vücudu dinlendirmek sağlıklı yaşamın anahtarıdır. Vücudumuz sürekli olarak toksin üretmektedir. Artan teknolojik gelişmelerle birlikte her anlamda toksinlenme işleminden geçiyoruz. Vücudun toksinlerden arınması gerekir. Vücuttan doğal toksin atma işlevleri;

  • Tuvalete çıkma
  • Terleme
  • Nefes alıp-verme
  • Sıvı alımı ile doğal yollardan toksinlerden arınma işlemi gerçekleşir.

Vücudumuzdaki Toksinlerden Nasıl Kurtuluruz?

Vücudumuzdaki toksinlerden doğal yollardan arınsak da maruz kalınan kimyasallar sebebiyle doğal yollar yetersiz kalmış durumdadır. Bu noktada toksit atma yapmak mecburi hale gelmiştir. Detoksun 1, 3, haftada 1, ayda 1 gibi çeşitleri vardır. Bunların süresi ise; yaşa, yapılma amacına, vücuttaki toksin oranına göre değişir.

Uzmanlara göre en uygun zamanlar kış, sonbahar ve ilkbahardır. Fakat yaz aylarında da yapılmasında bir sakınca yoktur. Vücudun arınmaya girmesindeki sebepler; stres, hareketsizlik, alkol ve sigara kullanımı gibi sebeplerle vücudun çok yıpranmasıyla alakalıdır. Detoksta hem bedenini hem de ruhu arındırmak gerekir. Detoksun yapılacağı zaman yoğun iş stresinden, alkolden, sigaradan, stresten uzaklaşmak ruhu ve bedeni dinlendirmek gerekir.

Vücudun Detoksa İhtiyacı Olduğu Ne Zaman Anlaşılır?

Detoks enerjisi düşük bir beslenme programı olduğu için yoğun iş temposu sırasında bünyenizi sarsabilir. Kaldı ki iş stresi de toksin seviyesini artıracağı için yaptığınız hedefe ulaşamaz. Doğru zamanı yani çalışmadığınız, kafanızın şehir hayatıyla meşgul olmadığı sakin bir günü seçmelisiniz. Vücudunuz arınmaya ihtiyacı olduğunu size bazı sinyallerle gösterir;

  • Enerjiniz düşmeye başlar.
  • Kabusa dönen baş ağrıları beraberinde gelir.
  • Kendinizi sürekli yorgun hissedersiniz.
  • Kabızlık, şişkinlik, hazımsızlık gibi şikayetleriniz artar.
  • Arınma ihtiyacınız size hem bedenen hem de ruhen kendini gösterir... Hele ki mevsim geçişlerindeyse mutlaka arınmanız ve yenilenmeniz gerekecektir.

Detoks ile Vücudunuzdaki Toksinlerden Arınma Zamanı : Detoks Nasıl Yapılmalıdır?

Detoksun amacı vücudu toksinlerden arındırmak ve dinlendirmektir. İzlenecek programda;

  • Kahve, çay, kafeinli ürünler, asitli içeçeklerden uzak durulmalıdır.
  • İşlenmiş et, çikolata gibi yağlı ya da şekerli ürünler tüketilmemelidir.
  • Sebze ve meyve ağırlıklı beslenilmeli, bunların yanına ilave olarak balık ve yoğurt eklenmelidir.

Detoks ile vücudunuzdaki toksinlerden arınma zamanı ise başlayalım. Eğer sadece meyve ve sebzeden oluşacak bir program yapacaksanız süresi 1 günlük detoks ile sınırlandırılmalıdır. Süre uzatılmak isteniyorsa sıvıların yanına mutlaka normal öğünler eklenmelidir.

Sebze, meyve, balık, kuruyemiş gibi öğünlerin eklendiği bir program mutlaka bir diyetisyen eşliğinde olmalı ve bir haftaya kadar uygulanabilmektedir. Uzun süre uygulanan programlarda sadece detoks suyu yeterli olmaz. Sürekli sıvı tüketilirse vücuttan toksit atılırken yararlı vitaminlerin de kaybı yaşanacaktır. Bilinçli hareket etmek oldukça önemlidir...

Detoks Süresi Ne Kadar Olmalıdır?

Sebze ve meyvelerden oluşan bir detoks 1 gün ile sınırlandırılmalıdır. Daha fazla yapılmak isteniyorsa en fazla 3 gün yapılmalıdır ancak üst üste değil araya mutlaka normal beslenmenin eklendiği günler şeklinde olmalıdır.

Bu tarz bir program hayvansal gıdalardan yoksun olduğu için uzun dönem yapıldığı taktirde bitkisel besinlerde yeteri kadar bulunmayan protein, B12, demir, kalsiyum gibi makro ve mikro besin öğeleri yetersizliğine neden olur. Hayvansal besinlerin eklendiği detoks ise beslenme uzmanı gözetiminde 7 güne kadar çıkarılabilir. Kimler detoks yapamaz?

  • İnsülün direnci olanlar
  • Yüksek tansiyon hastaları
  • Hamileler
  • Emziren anneler
  • Çocuklar
  • 70 yaş üstü
  • Organ yetmezliği olanlar

1 Günlük Detoks Programı Nasıl Olmalıdır?

  • Güne mutlaka kahvaltı ile başlanmalıdır.
  • Beyaz ekmek dışında 1 dilim ekmek çig sebze eşliğinde tüketilmelidir.
  • Limonlu ve şekersiz bitki çayı tüketilmelidir.
  • Öğlen yemeği olarak sebze haşlama ve bol yeşillik ve ayran eşliğinde tüketilebilir.
  • Ara öğün olarak bir meyve ve yulaflı yoğurt tercih edilebilir.
  • Akşam yemeği haşlanmış et-balık yada tavuk, ayran eşliğinde.

Sıvı Detoks Tarifleri

Sıvı detoks yapacaklar için toksinlerden arındırıcı tariflerle geldik! 3 günlük detoks tarifleri için aşağıdaki tariflerden yararlanabilirsiniz.

  1. GÜN: Yeşil aşkına!

Sabah kahvaltısı olarak salatalık, maydanoz, yeşil elma ve limonu biraz su eşliğinde blenderdan geçirip muhteşem bir smoothie elde edebilirsiniz. İsteğe göre tatlandırıcı olarak bal ve zencefil ekleyebilirsiniz. Maydanoz sık idrara çıkmanızı sağlayacağı gibi iyi bir antioksidan görevi görecek, aynı zamanda enerjinizi yerine getirecek.

Ara öğünde ödem atmak, şişkinliğinizden kurtulmak için yeşil çay tüketebilirsiniz. Öğle yemeğinde taze yeşil sebzelerden oluşturacağınız sebze suyu ve akşam ise elma, havuç, pancar ve nar ile oluşturacağınız enerji bombasını tüketmenizi öneriyoruz!

  1. GÜN: Meyveler buluşması!

Sabah kahvaltısında yeşil elma, nane, ananas ile muhteşem bir içecek sizleri bekliyor. Öğle yemeğinde istediğiniz bir sebzeden hazırlayacağınız çorbayı tüketebilirsiniz. Akşam tercihinizi elma ya da nar suyundan yana kullanın...

  1. GÜN: Zararlı atıklardan kurtuldun!

Artık 3. Gündesin ve detoksun gurmesi oldun diyebiliriz. Yine sevdiğin meyvelerden kendi damak tadına uygun bir sebze suyu hazırlamanızı öneriyoruz. Öğle yemeği olarak kabak çorbası ya da sebze suyu alabilirsin. Ara öğünlerde yeşil çayını atlamadan akşam yemeğinde limon, yeşil elma, zencefil karışımına biraz da panzar ekleyerek muhteşem bir su ile detoksun 3. Gününe veda edebilirsin.

Detoks ile Vücudunuzdaki Toksinlerden Arınma Zamanı : Detoks Sonrası Beslenmeye Dikkat!

Toksinlerden arınma haftada ya da ayda 1 kere yapılsa dahi bedene faydaları yüksek olan bir uygulamadır. Elbette bu yoğun programdan çıktıktan sonra eski düzene tamamen geri dönmek yerine beslenmeye dikkat etmek en doğrusudur. Yağ yakıcı detoks gibi kalıcı sonuçlar ortaya çıkaran bir süreçten sonra sizlere kattığı artıları beslenme alışkanlığınıza entegre etmek aslında sağlıklı yaşamın da kilidini açmanıza fayda sağlayacaktır.

Toksinlerden arındıktan sonra haftada 2 kez et, 2-3 gün balık, kahve ve kafeini azaltma, alkol ve sigaradan uzaklaşma, kafeinli içeceklerden uzak durma, daha az karbonhidrat tüketme gibi beslenme düzeni sağlamalısınız. Yağ olarak zeytinyağından şaşmayıp, ceviz, badem gibi kuruyemişlerle ara öğünlerinizi şenlendirmelisiniz.

Elbette egzersizler de sağlıklı yaşamanın olmazsa olmazı... Hareketli ve doğru bir beslenme için Form Assist ailesi ile hemen tanışabilir online diyet ve egzersiz uygulaması ile detoks, diyet programlarından hemen faydalanmaya başlayabilirsin.