Devlet hastanelerinde randevu bulmakta büyük sıkıntı yaşayan vatandaşlar, çareyi özel hastanelerde arıyor. Uzmanlar, muayene ve tedavi olabilmek için binlerce lirayı gözden çıkarmak zorunda kalan emeklilerin özel hastanelerdeki fiyat oyununa karşı dikkatli olmaları konusunda uyarıda bulundu.

Devlet hastanelerin bazı bölümlerinde 1 yıla varan sürelerde sıra beklemek istemeyen emekliler yüksek rakamlara rağmen özel hastanelere gitmeke zorunda kalıyor. Özel hastaneler, sosyal güvenlik ile ilgili mevzuata göre, SGK’lı hastalardan ilave olarak devletin belirlediği muayene ücretinin en fazla yüzde 200 fazlasını talep edebiliyor.

Ancak bazı gruplar için ilave ücret gerekmiyor. İlgili kanun ile 1005 sayılı Kanun hükümlerine göre şeref aylığı alan kişiler ile bakmakla yükümlü olduğu kişilerden, 2330 sayılı Kanun hükümlerine göre aylık alan kişiler ile bakmakla yükümlü olduğu kişilerden, harp malûllüğü aylığı alanlar ile 3713 sayılı Kanun kapsamında aylık alanlar ile bakmakla yükümlü olduğu kişilerden ve tedavileri sonuçlanıncaya veya maluliyetleri kesinleşinceye kadar; 3713 sayılı Kanunun 21 inci maddesinde sayılan olaylara maruz kalmaları nedeniyle yaralananlar dan ek ücret alınmıyor. 

EMEKLİLERE 'SAKIN BU TUZAĞA DÜŞMEYİN' UYARISI

Ancak bu muafiyet kapsamına en düşük 7 bin 500 TL maaş alan emekliler girmiyor. Özel hastanelerin emeklilerden de yüksek ücret alması tartışmalara neden uzmanlar, emeklileri yüksek ilave ücretlere karşı dikkatli olması konusunda uyardı.

Sosyal güvenlik uzmanları emeklilerin özel hastaneye ödedikleri ücretin mutlaka faturasını almalarını önererek, ilave ücretleri yüksek bulmaları durumunda Tüketici Hakem Heyeti ve Tüketici Mahkemelerine başvurabileceklerini vurguladı.

Özel hastanelere yönelik emsal kararlar bulunuyor.