Emeklilerin merakla beklediği zam oranı, Çarşamba günü Temmuz ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla netleşecek. Yılın iki döneminde yapılan emekli maaş artışları, enflasyon oranlarına göre belirleniyor ve bu yılın ortası için beklenen zam oranları şimdiden tahmin edildi.

Merkez Bankası'nın piyasa anketine göre, Haziran ayında tüketici fiyatlarının %2.52 artması ve altı aylık enflasyonun %25.81'e ulaşması öngörülüyor. Bu tahminler doğrultusunda, Temmuz ayında memur ve memur emeklilerine %20.34, diğer emeklilere ise %25.81 oranında zam yapılması bekleniyor. Memur ve diğer emekliler arasındaki zam farkının 5.47 puan olacağı tahmin ediliyor.

Şu anda en düşük emekli maaşı 10 bin lira, asgari ücret ise 17 bin 2 lira seviyesinde bulunuyor ve bu rakamlarda bir değişiklik beklenmiyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emeklilere ekstra refah payı verilmesinin gündemde olmadığını açıkladı.

Memur toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamadığı için, hakem kurulu yıl başında memurlara ve emeklilere %15 zam yapmış ve Temmuz zammını %10 olarak belirlemişti. Ocak zammı, enflasyon farkıyla birleşince %49.25'e ulaşmıştı.

AKP'li teyzeden tepki çeken açıklama AKP'li teyzeden tepki çeken açıklama

Temmuz ayında %10 zam ve yılın ilk altı ayındaki enflasyon oranı arasındaki fark da emeklilere ödenecek. İlk beş ayda gerçekleşen %22.72'lik enflasyon oranına, Merkez Bankası'nın %2.52'lik Haziran tahmini eklenirse, altı aylık enflasyon %26.81 olacak.

Bu durumda, memur ve emeklilere %10'luk hakem zammının yanı sıra %9.4'lük enflasyon farkı da eklenecek ve toplamda %20.34 oranında bir zam yapılacak. Buna göre, en düşük memur maaşı 33 bin 983 liradan 40 bin 895 liraya, en düşük memur emekli maaşı ise 12 bin 920 liradan 15 bin 548 liraya yükselecek.

Kaynak: Haber merkezi