EYT'den faydalanmak isteyenlerden koşulları yerine getirenlerin emeklilik başvuruları devam ediyor. Yasa ile emekli olabilmek için mevcut iş yerlerine "emeklilik" gerekçesiyle işten ayrılma başvurusu yapacaklara sosyal güvenlik uzmanlarından uyarı geldi.

Sosyal güvenlik uzmanları, EYT kapsamında emekli olacaklara, işten çıkışlarının 8 numaralı koda göre yapılıp yapılmadığını kontrol etmeleri gerektiğini söylüyor. İşverenin işten ayrılış bildiriminin ardından, EYT'liler e-Devlet üzerinden emeklilik için kolayca başvurabilecek.

Emeklilikte yaşa takılanlar kanununa göre, 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı çalışmaya başlayanlardan yaş dışındaki emeklilik koşullarını yerine getirenlerin geçen hafta başlayan emeklilik başvuruları devam ediyor.

İLK İŞ İŞYERİNE BAŞVURU

Yasadaki şartları karşılayanlardan, sigorta kolu 4/a (SSK) olanlar emeklilik için ilk olarak mevcut iş yerlerine "emeklilik" gerekçesiyle işten ayrılma başvurusu yapacak.

İşverenin işten ayrılış bildiriminin ardından, EYT'liler e-Devlet üzerinden emeklilik için kolayca başvurabilecek.

Son olarak başvurular dosya bazlı incelenecek ve emekli aylığı bağlanıp bağlanmaması yönünde karar verilecek.

Şartları karşılayıp emekliliğe hak kazananlara aylıkları en kısa sürede bağlanacak.

8 NUMARALI KOD NEDİR?

İşverenler, EYT kapsamındakilerin işten çıkartma işlemlerinde normal emeklilik prosedürlerini izleyecek. Bu kapsamda, işten çıkartmada 8 numaralı kod kullanılacak.

Sosyal güvenlik uzmanları, EYT kapsamında emekli olacak çalışanlara, işten çıkışlarının 8 numaralı koda göre yapılıp yapılmadığını kontrol etmeleri uyarısında bulundu. Aksi halde kıdem tazminatınız yanabilir.

İşveren emekli olan çalışanına hak ettiği kıdem tazminatını ödeyecek. EYT'lilerin kıdem tazminatına ilişkin Kredi Garanti Fonu'ndan destek verilecek.Öte yandan, EYT kapsamında emekli olanlar, 30 gün içinde aynı iş yerinde çalışmaya başlamaları halinde yüzde 5 oranında sosyal güvenlik destek primi indirimi hakkindan yararlanabilecek.

KIDEM TAZMİNATI NEYE GÖRE HESAPLANIYOR?

Türkiye'de ilk kez 1936'da çıkarılan İş Yasası ile uygulanmaya başlayan kıdem tazminatı, bir iş yerinde en az 1 yıldır çalışan işçinin belirli şartlar oluştuğunda işten ayrılırken aldığı toplu ödeme tutarını ifade ediyor.

Kıdem tazminatı hesaplanırken, işçinin işten ayrılırken giydirilmiş en son brüt ücreti esas alınıyor. İşçiye, iş yerinde geçirdiği her bir yıl için bir aylık (30 gün) brüt ücreti tutarında ödeme yapılıyor, bu ödemeden sadece damga vergisi kesiliyor.

MAAŞLAR NİSAN AYINDA

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "İlk maaşlar nisan ayında yatacak. Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra ilk ayın başında maaşlar müracaatlara göre ödenecek" diye konuştu.

EYT’LİLERİN AYLIKLARI NASIL HESAPLANIYOR? 

Cumhuriyet gazetesi yazarı Nergis Şimşek konuyla ilgili köşe yazısında şu açıklamaları yaptı:

"Sigortalıların emekli aylığına hak kazanma koşulları ile emekli aylıklarının hesaplanması farklı konulardır. EYT’lilere ilişkin yasa, yaşlılık aylığına hak kazanma koşullarını düzenlemekte olup EYT düzenlemesi ile aylık hesaplama sistemlerinde herhangi bir değişiklik yapılmadı. Dolayısıyla, EYT kapsamında emekli olacakların aylıkları daha önce emekli olan sigortalılarla aynı şekilde hesaplanacak. EYT kapsamında Mart/2023 ayında emekli olmanız halinde, işten ayrılış tarihinize kadarki prim gün sayınız ve prime esas kazançlarınız aylık hesabında dikkate alınır. Eylül/2023 tarihinde emekli olmanız halinde, bu defa eylül ayına kadar 6 ay daha fazla çalışacağınızdan prim ödeme gün sayınız biraz daha fazla olacak ve bunun aylığa yansıması olumlu olacaktır. Ama aylık hesaplama sistemi aynıdır."