Sağlık

Göbek Yağı Neden Bu Kadar Tehlikeli?

En tehlikeli yağlar göbek çevresinde biriken yağlardır. Karın yağları, sitokin denilen proteinleri üreterek vücutta iltihabı tetikler. Bu birçok kronik hastalığa yol açar.

Abone Ol

Visseral yağ, deri altı yağdan daha fazla sağlık sorunudurHer ne kadar bu terim eskimiş gibi gelse de, "orta yaşta yayılma" her zamankinden daha büyük bir endişe kaynağı. İnsanlar orta yaşlarına doğru ilerledikçe, yağ-vücut ağırlığı oranı, kadınlarda erkeklerden daha fazla artma eğilimi gösterir. Fazla kilolar orta kısımda birikme eğilimindedir.

Bir zamanlar bu değişiklikleri yaşlanmanın kaçınılmaz bir gerçeği olarak kabul edebilirdik. Ancak artık bel ölçülerimiz büyüdükçe sağlık risklerimizin de arttığını fark ettik. Karın veya iç organ yağı özellikle endişe vericidir çünkü çeşitli sağlık problemlerinde önemli bir rol oynar; elinizle kavrayabileceğiniz deri altı yağdan çok daha fazlasıdır. Öte yandan iç organ yağı, karın boşluğunun derinliklerinde, karın organlarımız arasındaki boşlukları doldurduğu, ulaşılamayacak bir yerde bulunur.

Visseral yağ, metabolik bozukluklarla ve artan kardiyovasküler hastalık ve tip 2 diyabet riskiyle ilişkilendirilmiştir. Kadınlarda aynı zamanda meme kanseri ve safra kesesi ameliyatı ihtiyacı ile de ilişkilidir.


Armut tipi misiniz yoksa elma tipi misiniz?


Vücudun alt kısmında (armut şekli) biriken yağ deri altıdır, karın bölgesindeki yağ (elma şekli) ise büyük ölçüde iç organlardadır. Yağın nereye varacağı kalıtım ve hormonlar da dahil olmak üzere çeşitli faktörlerden etkilenir. Karın yağına karşı kanıtlar arttıkça, araştırmacılar ve klinisyenler bunu ölçmeye, sağlık riskleriyle ilişkilendirmeye ve yaşla ve genel kilo alımı veya kaybıyla ortaya çıkan değişiklikleri izlemeye çalışıyor.

Kıstırabileceğiniz yağ deri altı yağdır. Karnınızdaki yağ (iç organ yağı) görülebilir ve ölçülebilir ancak sıkıştırılamaz.

Göbek yağını nasıl kaybedersiniz? Sürpriz yok: egzersiz ve diyet. Gün boyunca fiziksel olarak aktif kalmak ve yapılandırılmış egzersiz için zaman planlamak diyetten bile daha önemli olabilir.

Araştırmalar yağ hücrelerinin, özellikle de karın bölgesindeki yağ hücrelerinin biyolojik olarak aktif olduğunu gösteriyor. Yağı, sağlığımızı derinden etkileyebilecek hormonlar ve diğer maddeleri üreten bir endokrin organ veya bez olarak düşünmek uygundur. Bilim insanları hâlâ bireysel hormonların rollerini çözüyor olsa da, aşırı vücut yağının, özellikle de karın bölgesindeki yağın, bu hormonların normal dengesini ve işleyişini bozduğu açıkça görülüyor.

Bilim adamları ayrıca iç organlardaki yağın, sitokinler adı verilen bağışıklık sistemi kimyasallarını (örneğin, tümör nekroz faktörü ve interlökin-6) dışarı pompaladığını ve bunun da kardiyovasküler hastalık riskini artırabileceğini söylüyorlar. Bu ve diğer biyokimyasalların hücrelerin insüline duyarlılığı, kan basıncı ve kanın pıhtılaşması üzerinde zararlı etkileri olduğu düşünülmektedir.

İç organlardaki yağın bu kadar zararlı olmasının bir nedeni, kanı bağırsak bölgesinden karaciğere taşıyan portal damara yakın konumu olabilir. Serbest yağ asitleri de dahil olmak üzere iç organ yağı tarafından salınan maddeler portal damara girer ve kan lipitlerinin üretimini etkileyebilecekleri karaciğere gider. İç organ yağı, yüksek toplam kolesterol ve LDL (kötü) kolesterol, düşük HDL (iyi) kolesterol ve insülin direnciyle doğrudan bağlantılıdır.

İnsülin direnci, vücudunuzdaki kas ve karaciğer hücrelerinin, glikozu vücut hücrelerine taşıyan pankreas hormonu olan insülinin normal seviyelerine yeterince yanıt vermemesi anlamına gelir. Kandaki glikoz seviyeleri yükselerek diyabet riskini artırır. Şimdi iyi haberlere geçelim.
Egzersiz ve diyet karın yağını eritmenize yardımcı olur.


Peki şişkin karınlar için ne yapabiliriz?

Görünüşe göre çok fazla. Genel olarak kiloyu kontrol altına almanın ve özellikle karın bölgesindeki yağlarla mücadelenin başlangıç ​​noktası,   kiloyu kontrol etmek ve göbek eritmek için günde en az 30 dakika (ve belki de günde 60 dakikaya kadar) düzenli orta yoğunlukta fiziksel aktivitedir . yağ. Kuvvet antrenmanı (ağırlıklarla egzersiz yapmak) aynı zamanda karın yağıyla mücadelede de yardımcı olabilir. Mekik çekmek gibi noktasal egzersizler karın kaslarını sıkılaştırabilir, ancak iç organ yağlarına ulaşmaz.

Diyet de önemlidir. Porsiyon büyüklüğüne dikkat edin ve beyaz ekmek, rafine tahıllı makarna ve şekerli içecekler gibi basit karbonhidratlar yerine karmaşık karbonhidratları (meyveler, sebzeler ve tam tahıllar) ve yağsız proteini vurgulayın. Doymuş yağların ve trans yağların çoklu doymamış yağlarla değiştirilmesi de yardımcı olabilir.

Bilim insanları karın yağını hedef alan ilaç tedavileri geliştirmeyi umuyor. Uzmanlar şimdilik yaşam tarzının, özellikle de egzersizin iç organlardaki yağlarla savaşmanın en iyi yolu olduğunu vurguluyor.