Steam’in en çok satanlar listesine hızlı bir giriş yapıp dördüncü sıraya yükselmek, çıkışının henüz ikinci gününde yine Steam’in en çok oynananlar listesine 15. sıradan dâhil olmak, her oyuna kısmet olacak bir gelişme değil. Bunu başaran ise şu sıralar “Escape from Tarkov Katili” olarak adlandırılan Gray Zone Warfare’den (GZW) başkası değil. Yüksek sistem gereksinimleri nedeniyle 64 GB RAM laptop modelleriyle oynanması önerilen Madfinger Games imzalı yapım, geliştirici ekibin, Erken Erişim sürecini bir fırsata çevirmesi sayesinde “katil” yakıştırmasının hakkını verecek gibi görünüyor. Taktiksel derinliği, özgürlükçü oynanışı ve mütemadiyen genişleyen içeriğiyle rakibine şimdiden soğuk terler döktürmeye başlayan Unreal Engine 5 destekli Gray Zone Warfare’i, daha yakından tanımaya ne dersiniz?

Gray Zone Warfare Gameplay Reveal Trailer

Taktiksel FPS Dünyasını Sarsan Yapım: Gray Zone Warfare

Intel Core i7 64 GB RAM laptop sahiplerinin biraz da bilgisayar donanımlarına güvenerek oynamaya başladıkları Gray Zone Warfare, 2024’ün en ses getiren yapımlarından biri olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Gerçekçiliği elden bırakmayan oyun, taktiksel oynanışa meraklı oyuncuları, yapımın daha ilk saniyelerinden itibaren avcunun içine alıyor. Güneydoğu Asya’da yer alan kurgusal bir ada olan Lamang’da geçen GZW, oyuncuların hem birbirlerine karşı (PvP) hem de çevreye karşı (PvE) mücadeleleri üzerine kurulu. Eş zamanlı 48 oyuncunun yer alabildiği sunucularda aynı zamanda binden fazla NPC ile etkileşimde bulunmak mümkün ki oyunun bu yapısı, gerçekçilik düzeyinin artmasını da sağlıyor.

Oyunu çekici kılan unsurların başında, yapımda alınan kararların ve atılan adımların taşıdığı önem bulunuyor; zira bu, oyunda gerçekten de yüksek gerilimli bir savaş ortamı oluşmasına neden oluyor. Bu noktada oyuncular, çeşitli silah ve ekipmanlar arasından seçim yaparak hayatta kalma becerilerini maksimize etmeye çalışıyorlar. i9 64 GB RAM laptop seçenekleriyle akıcı oynanabilen GZW, geniş ve dinamik dünyasıyla da epey dikkat çekiyor. Oyunun dünyası, çevresel özellikleri ve içerdiği biyomla keşfedilmeye değer; tabii bu keşif, oyuncuların, strateji ve taktiklerini çeşitlendirmelerine de hizmet ediyor.

Yeni nesil donanım bileşenlerine sahip 64 GB RAM’li laptop modelleri ile 1080p ve üzeri çözünürlüklerde akıcı çalışan GZW, silah çeşitliliği ve modifikasyonu noktasında türe ilgi duyan oyuncuların beklentilerini kolayca karşılıyor. Oyuncuların, oyun tarzlarına uygun düşecek şekilde diledikleri silahları seçebilmelerine zemin hazırlayan yapım, silahların aksesuarlar aracılığıyla kişiselleştirilmesine de olanak veriyor. Yeni ekipmanların kullanılabilir hâle gelmesi ve farklı görevlerin etkinleşmesi, oyuncuların farklı fraksiyonlarla girdikleri etkileşim neticesinde elde ettikleri saygınlıkla mümkün oluyor. FPS meraklılarının oyuna her girdiklerinde benzer deneyimleri yaşamamaları için gece-gündüz döngüsü, hava koşulu gibi değişkenler devreye giriyor ve bu süreç, 64 GB RAM DDR5 laptop modellerinde sorunsuz gerçekleşiyor.

Gray Zone Warfare | 23 MINUTES OF RAW TACTICAL GAMEPLAY | 4K 60FPS

Rekabet Kızışıyor: Gray Zone Warfare, Escape from Tarkov’a Karşı

Oyuncuların, güçlü ekran kartına sahip Core i5 64 GB RAM laptop modellerinde akıcı bir oyun deneyimi elde edebilecekleri Gray Zone Warfare, bazı yönleriyle taktiksel FPS alanına yenilikler getiriyor. Bu da kemik kitlesiyle yıkılmaz bir kale gibi duran Escape from Tarkov’un tahtının sallanmasına neden oluyor. Dilerseniz gelin, iki oyunun güçlü ve zayıf yönlerine birlikte bakalım.

Grafik Kalitesi

Gray Zone Warfare (GZW): Unreal Engine 5 ile geliştirilen GZW, görsel olarak etkileyici bir tecrübe yaşatıyor, özellikle de ormanlık alanların canlılığı göz kamaştırıyor. Gerçek zamanlı ışıklandırma ve gelişmiş doku detayları, yapımın görsel estetiğini ön plana çıkarıyor.

Escape from Tarkov (EFT): Unity motoru kullanılarak hazırlanan EFT, gerçekçilik açısından yüksek standartlar sunsa da GZW’nin sunduğu görsel detaylara ne yazık ki ulaşamıyor.

Oynanış Stili ve Savaş Mekanikleri

GZW: Taktiksel FPS vurgusuyla gerilla taktikleri ve küçük çaplı çatışmaların ön planda olduğu yapım, oyuncuların stratejik düşünüp takım çalışması yapmalarını teşvik ediyor.

EFT: Savaş odaklı yaklaşımı daha kapsamlı olan EFT, özellikle solo oyun ve Raid yönleriyle biliniyor. EFT, riskli ve yüksek ödüllü bir oynanış sunarak her seviyede oyuncuya meydan okuyor.

Harita Tasarımı ve Boyutu

GZW: Lamang adasında geçen GZW, geniş ve açık dünya haritasıyla dikkat çekiyor. Büyük harita, oyunculara keşfetmek için geniş bir alan sunuyor ancak bazı oyuncular, bu genişlikteki haritanın sıkı çatışmalar için uygun olmadığını düşünüyor. Haritanın boyutu ise 42 kilometre kare.

EFT: Haritaları daha kapalı ve bölgesel olarak ayrılan EFT, kontrollü ve yoğun çatışma deneyimleri yaşatıyor ki GZW’nin geniş haritası nedeniyle eleştirilmesi, bir bakıma EFT alışkanlıklarından kaynaklanıyor. EFT’nin haritası 16 kilometrekare fakat oynanabilir alanın daha küçük olduğu biliniyor.

'Yapay zeka çipleri telefonlarda devrim yaratacak' 'Yapay zeka çipleri telefonlarda devrim yaratacak'

Oyun Mekanikleri ve Zorluk

GZW: PvP ve PvE ögelerini birleştirerek hem gerçek oyuncularla hem de yapay zekâ tarafından yönetilen düşmanlarla etkileşim imkânı sunan GZW’de oyuncuların takım arkadaşları haricinde herkes düşmanlık gösteriyor. Oyunun ilk hâlindeki yapay zekâ ise çok acımasız, ilk Far Cry oyununda sürekli headshot atan bot’larla rahatlıkla kapışabilecek düzeyde hatta.

EFT: Oyuncuların dilerlerse yalnız kurt olarak da takılabilecekleri PvP ağırlıklı sistemiyle beğeni toplayan EFT’de loot ve çıkış noktaları üzerine kurulan sistem, risk ve ödül mekanizmalarının başarılı kullanımı, oyun mekaniklerinin temelini oluşturuyor. Zorluk ise özellikle oyuna yeni katılan oyuncuların maçlarda mütemadiyen ölmeleriyle sonuçlanacak kadar yüksek düzeyde.

Bunların yanında silah ve ekipman çeşitliliğinden de söz etmek gerekiyor. Doğrudan rakibi olan EFT’nin izinden giden GZW, silah çeşitliliği ve modifikasyon konusunda neredeyse EFT kadar zenginlik sunuyor. 64 GB RAM DDR4 laptop seçenekleriyle silahların tasarım detayları da kusursuz şekilde görüntülenebiliyor.

Ne var ki GZW, bir konuda baltayı taşa vuruyor: performans. Oyunun optimizasyonunun çok da iyi olmadığı, Erken Erişim sürecinin başlamasıyla binlerce kullanıcı tarafından görüldü ve geliştirici ekibe, geri bildirimler yağmaya başladı. Çevrim içi oynanan ve oynanış hassasiyetinin en önemli pozisyonda bulunduğu bir oyunda performans sorunlarıyla boğuşmak, bir oyuncunun isteyebileceği son şey olabilir. Tabii elinin altında “canavar” gibi 64 GB RAM laptop modelleri bulunan oyuncuların durumu biraz daha farklı. Onlar, Gray Zone Warfare ve diledikleri diğer tüm oyunları, hedefledikleri kalitede ve akıcılıkta oynayabiliyorlar. Eğer siz de güncel oyunları, yüksek çözünürlükte ve ileri seviye kare/saniye oranlarında deneyimlemek istiyorsanız, Monster Notebook tarafından geliştirilen gaming laptop çeşitlerini inceleyebilir, gereksinimlerinize yanıt veren modeli, en cazip 64 GB RAM laptop fiyatları üzerinden hemen satın alabilirsiniz.

Editör: İsmail Türk