Güney Kore Cumhurbaşkanı Yoon Suk Yeol, muhalefetin devlet karşıtı faaliyetlerde bulunduğunu iddia ederek ülkede sıkıyönetim ilan etti. Yoon, bu kararı bir televizyon kanalında yaptığı açıklamada duyurdu. Sıkıyönetim, Kuzey Kore yanlısı güçlerin etkisini azaltmak ve anayasal özgürlükleri korumak amacıyla alındığını belirtti.

Bu kararın, muhalefetteki Demokrat Parti'nin bütçe tasarısını reddetmesi ve devlet denetçisi ile başsavcı hakkında görev kötüye kullanma önergeleri sunmasının ardından geldiği ifade ediliyor. Ayrıca, Güney Kore Savunma Bakanlığı, ordu komutanlarına toplantı talimatı vererek teyakkuzda olmalarını istedi.

Sıkıyönetim ilanının ardından muhalefet partisi, milletvekillerini Ulusal Meclis'e çağırdı. Genelkurmay Başkanı General Park An-su, sıkıyönetim komutanı olarak atandı ve tüm siyasi faaliyetlerin yasaklandığını duyurdu. Yerel saatle 23:00 itibariyle yürürlüğe giren talimatnamede, tüm medya ve yayınların sıkıyönetim komutanlığının kontrolüne girdiği belirtildi.

Fatih Altaylı'dan tarihe geçecek Dervişoğlu, Karamahmutoğlu ve Ülkü Ocakları açıklaması Fatih Altaylı'dan tarihe geçecek Dervişoğlu, Karamahmutoğlu ve Ülkü Ocakları açıklaması

Güney Kore'deki ana muhalefet, sıkıyönetim kararını protesto etmek üzere binlerce kişiyle Ulusal Meclis önünde toplandı. Protestocular, "Sıkıyönetimi sonlandırın" ve "Yoon Suk Yeol tutuklansın" sloganları attı. Kalabalığı kontrol etmek amacıyla polis, meclis binası etrafına tel örgüler kurdu.

Yoon'un sıkıyönetim kararına iktidardaki Halkın Gücü Partisi lideri Han Dong-hoon itiraz etti ve bu kararın yanlış olduğunu söyledi. Ayrıca, Güney Kore Dışişleri Bakanı Cho Tae-yul, üst düzey yetkililerle toplantı yapma kararı aldı. Maliye Bakanı Choi Sang-mok ise Merkez Bankası ve diğer finansal kurumların yetkilileriyle toplantı yapacağını duyurdu. 

Son olarak, Güney Kore parlamentosu, sıkıyönetim kararının geçersiz olduğuna dair bir oylama gerçekleştirdi.8201826986590499281 2