Sağlık

Horlama ve Uyku Apnesi Tedavisinde Yeni Çözüm

Diş hekimleri, horlama ve uyku apnesi tedavisinde ağız içi apareylerle hava yolunu açarak uyku kalitesini artırıyor.

Abone Ol

Yeditepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Pınar Kursoğlu, 22 Kasım Dünya Diş Hekimleri Günü kapsamında horlama ve uyku apnesi gibi uyku bozukluklarının teşhis ve tedavisinde diş hekimlerinin önemli bir rol oynadığını vurguladı. Kursoğlu, ağız içi apareylerin uyku apnesi tedavisinde etkili bir yöntem olduğunu, bu tedavilerin hava yolunu açmada kullanıldığını ve hastaların tedaviye adaptasyonunun oldukça kolay olduğunu belirtti. Ağız içi apareylerin, diğer tedavi yöntemlerine göre daha pratik bir uygulama sunduğunu ve uyku kalitesini önemli ölçüde artırdığını ifade etti.

Kursoğlu, uyku apnesi tedavisinin özellikle uyku laboratuvarlarında yapılan testlerle başarıya ulaşarak, ağır apnesi olan hastaların bile iyileşebildiğini vurguladı. Ayrıca, tedavi ile horlamanın tamamen ortadan kalkabileceğini söyledi.

Prof. Dr. Kursoğlu, horlama ve uyku apnesinin toplumda oldukça yaygın görüldüğünü, bu sorunun yalnızca erkeklerde ve kilolu bireylerde değil, menopoz sonrası kadınlarda da sıkça görüldüğüne dikkat çekti. Horlamanın, hava yolunda daralma sonucu meydana geldiğini belirten Kursoğlu, çene yapısının da bu hastalıkta önemli bir etken olduğunu söyledi. Ayrıca, boynu kısa veya kilolu olan bireylerde bu sorunun daha fazla görüldüğünü, horlamanın sadece eşler için değil, horlayan kişi için de uyku kalitesini bozduğunu vurguladı.

Uyku kalitesinin genel sağlık üzerindeki etkilerine de değinen Kursoğlu, uykuda yenilendiğimizi ve uyku süresinden çok, kalitesinin önemli olduğunu belirtti. Uyku apnesinin hücre yaşlanmasına yol açtığını ve uyku kalitesi kötü olan kişilerin gündelik performanslarının düştüğünü söyledi. Ayrıca, uyku apnesi belirtilerinin arasında yorgun uyanma, gece uykusundan sıçrayarak uyanma, ense terlemesi ve sık idrara çıkma gibi sorunların yer aldığını belirtti.

Uyku apnesinin tedavi edilmediği takdirde, uzun vadede kalp büyümesi, hipertansiyon ve metabolik sorunlar gibi sağlık problemlerine yol açabileceğini aktaran Kursoğlu, uyku apnesi teşhisi koymanın diş hekimleri için mümkün olduğunu, çünkü ağız içi bulgulardan bu sorunun belirtisi olabileceğini ifade etti. Son olarak, uyku apnesi tedavisinde kullanılan ağız içi apareylerin, hastaların alt çenesini önde tutarak hava yolunu açmaya yardımcı olduğunu ve tedaviyle hastaların oksijen seviyelerinin normalleşerek uyku kalitelerinin arttığını belirtti.