2023 yılında Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından gerçekleştirilen ve 86 bin işyerini kapsayan bir araştırma, önümüzdeki on yıl içinde öne çıkması beklenen meslekleri belirledi. Bu meslekler arasında yazılım mühendisi, e-ticaret uzmanı, yapay zeka uzmanı, bilişim uzmanı, inşaat mühendisi, pazarlama uzmanı, dil ve konuşma terapisti ve CNC operatörü yer alıyor.

İŞKUR’un hazırladığı İşgücü Piyasası Araştırması’nın sonuç raporları yayınlandı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan tarafından sosyal medyada paylaşıldı. Araştırma sonuçlarına göre, işgücü talebinin en yoğun olduğu sektör imalat olarak kaydedildi. İşverenlerin geri bildirimlerine göre, gelecek on yıl içinde popüler olması öngörülen meslekler aynı zamanda geleceğin en çok tercih edilecek meslekleri olarak da tanımlandı.

SAĞLIK VE EĞİTİM SEKTÖRLERİNDE KADIN ÇALIŞANLAR ÖN PLANDA

Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre, İŞKUR’un 5 Haziran-14 Temmuz 2023 tarihleri arasında yürüttüğü araştırmada, çalışanların %70’i erkek, %30’u kadın olarak belirlendi. Kadın çalışan oranının erkeklerden daha yüksek olduğu sektörler ise sağlık ve eğitim olarak saptandı. Ayrıca, kısmi zamanlı çalışan kadınların oranı, tam zamanlı çalışanlara kıyasla daha fazla bulundu.

İmalat sektöründe, işgücü ihtiyacının en yüksek olduğu alanlarda, iş yerlerinin %16,6’sında eleman ihtiyacı varken, bu oran 20 ve üzeri çalışanı olan iş yerlerinde %37,3’e çıkıyor.

EN ÇOK ARANAN MESLEKLER

Araştırma, işverenlerin en çok aradığı meslekleri de ortaya koydu. Açık iş pozisyonlarında en çok talep edilen ilk on meslek şunlar: makineci (dikiş), garson, satış danışmanı, ahşap mobilya imalat ustası, temizlik görevlisi, gazaltı kaynakçısı, konfeksiyon işçisi, akaryakıt satış elemanı, ark kaynakçısı ve yük taşıma şoförü. Açık işlerde en çok aranan nitelikler ise mesleki ve teknik bilgi ile iş deneyimi oldu.

Ülke genelinde, iş yerlerinin %8,7’sinde açık iş bulunurken, bu oran 20 ve üzeri çalışanı olan iş yerlerinde %27,6’ya yükseliyor. Kadın işgücünün tercih edildiği açık işlerde öne çıkan meslekler arasında makineci (dikiş), temizlik görevlisi, satış danışmanı, mutfak görevlisi, mantı ustası, ön muhasebeci, garson, konfeksiyon işçisi, aşçı ve okul öncesi öğretmeni bulunuyor.

EN ZOR ELEMAN BULUNAN MESLEKLER

Araştırmaya göre, işverenlerin %12,5’i eleman bulmada zorluk yaşadı. Eleman temininde en çok zorlanılan meslekler makineci (dikiş), garson, ahşap mobilya imalat ustası, gazaltı kaynakçısı, inşaat işçisi, satış danışmanı, tır-çekici şoförü, yük taşıma şoförü, akaryakıt satış elemanı ve çelik kaynakçısı olarak belirlendi. Eleman bulmada yaşanan zorlukların başlıca nedenleri, yeterli başvuru yapılmaması, gerekli mesleki beceri ve niteliklere sahip eleman eksikliği ve yeterli iş tecrübesine sahip eleman bulunamaması olarak sıralandı.

Araştırmada, bir yıl sonrası için istihdam artış beklentisi %5,4 olarak belirlendi. İstihdam artışının en fazla beklenen meslekleri ise garson, kurye, satış danışmanı, makineci (dikiş), inşaat işçisi, ahşap mobilya imalat ustası, ark kaynakçısı, yük taşıma şoförü, konfeksiyon işçisi ve ağ teknolojileri uzmanı olarak kaydedildi.