İsrailli insan hakları aktivisti ve İsrailli insan hakları kuruluşu B'Tselem'in İcra Direktörü Yuli Novak, "İsrail, Yahudi üstünlüğünü teşvik ve tüm toprakları kontrol etmek istiyor." dedi.

Novak, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) Gazze, işgal altındaki Batı Şeria'daki durum ve esirlerin görüşüldüğü oturuma video konferans yoluyla bağlanarak konuşma yaptı.

REJİMİN İDEAOLOJİSİNİ ANLAMAK GEREK

Novak, son 11 aydır İsrail hükümetinin suç faaliyetlerini anlamak için "rejimin kuruluşundan bu yana ideolojisini" anlamak gerektiğini kaydederek, "İsrail, Yahudi üstünlüğünü teşvik ve tüm toprakları kontrol etmek istiyor." ifadelerini kullandı.

İsrail'in bunu gerçekleştirmek için tüm Filistin halkına savaş açtığını söyleyen Novak, Gazze'de her gün savaş suçları işlendiğini dile getirdi.

GAZZE'Yİ YAŞANMAZ HALE GETİRDİLER

Novak, İsrail'in yerinden etme, aç bırakma, öldürme ve yıkımla "Gazze'yi yaşanmaz hale" getirdiğini belirterek, uluslararası toplumun İsrail'i Gazze'de durduramadığını, şimdi "acımasız politikanın" Batı Şeria'ya sıçradığını ifade etti.

SAVAŞ HAPİSHANELERDE DE SÜRÜYOR

Filistinlilere karşı savaşın aynı zamanda İsrail'deki hapishanelerde de sürdüğünü kaydeden Novak, buralarda Filistinlilerin insanlık dışı koşullarda tutulduğunun altını çizdi.

Novak, "İsrail hükümeti, hapishaneleri Filistinliler için işkence kamplarına dönüştürmüş durumda." diyerek, İsrail'in suçları için hesap vermediği için söz konusu uygulamaları sürdürdüğünü dile getirdi.

ULUSLARARASI TOPLUM BAŞARISIZ OLDU

Türk İş Dünyasının Gururu: Tamer Atalay, Evlad-ı Fatihan Fermanı ile Ödüllendirildi Türk İş Dünyasının Gururu: Tamer Atalay, Evlad-ı Fatihan Fermanı ile Ödüllendirildi

Uluslararası toplumun sivilleri koruma yükümlülüğüne yerine getirme konusunda başarısız olduğunu ifade eden Novak, sadece gerginliğin azaltılmasının yeterli olmadığına işaret etti.

BMGK'nin Uluslararası Adalet Divanı kararlarını uygulaması gerektiğini vurgulayan Novak, bunu yapamadığı her gün binlerce kişinin "apartheid rejimi" altında acı çektiğini ve öldüğünü söyledi. (AA)

Editör: Habererk Haber Merkezi