Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından uzmanların sıkça dile getirdiği olası İstanbul depremi mega kentte kentsel dönüşüm çalışmalarını hızlandırırken, İstanbul Havalimanı'nın depremde ne olacağı da merak edilmeye başladı.

İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Planlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İsmail Hakkı Polat, İstanbul Havalimanı olası bir depreme karşı hazır olduğunu söyledi. Polat, havaalanının inşa edildiği zeminin güçlendirildiğini ve tüm tasarım süreçlerinin depreme uygun gerçekleştirildiğini söyledi.

Polat, "Beklenen İstanbul depreminin meydana gelmesi halinde, terminal, hava trafik kule, enerji merkezi, ARFF (Havalimanı Kurtarma ve Yangınla Mücadele) istasyonları dahil tüm binalarımız ve hava tarafı 'pist-apron-taksi yollarında operasyonların aksamayacağı şekilde, deprem modellemelerimiz çerçevesinde tasarım ve inşaat çalışmalarımızı gerçekleştirdik" dedi.

İGA'dan yapılan açıklamada, İstanbul Havalimanı'nın tüm tasarım süreçlerinin depreme uygun gerçekleştirildiği ve olası İstanbul depremine de hazır olduğu bildirildi. İstanbul Havalimanı için farklı mecralarda kimi değerlendirmeler yapıldığı belirtilirken, olası deprem senaryolarının İstanbul Havalimanı'nda planlanan tüm tesis ve yapılara muhtemel etkilerinin, 2015 yılındaki tasarım aşamalarında dikkate alındığı vurgulandı.

SİSMİK TEHLİKE DEĞERLENDİRMESİ YAPILDI

Açıklamada, "Bu amaçla Mayıs 2015 tarihli İstanbul Havalimanı Sismik Tehlike Raporu hazırlatan İGA, bu süreçte Boğaziçi Üniversitesi Deprem Mühendisliği Ana Bilim Dalı Onursal Profesörü Mustafa Erdik, Deprem Güçlendirme Derneği (DEGÜDER) Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Türkkan ve Özyeğin Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Kurucu Bölüm Başkanı Prof. Dr. Atilla Ansal öncülüğünde, ulusal ve uluslararası bir ekip ile birlikte çalıştı. Söz konusu raporda, deprem tehlikesi için kaynak faylarda oluşabilecek herhangi bir depremin muhtemel etkilerinin belirlenmesi amacı ile sahaya özgü sismik tehlike değerlendirmesi yapıldı; zemin ve binaların tasarımlarında kullanılacak deprem yükleri İstanbul Havalimanı özelinde tespit edildi" denildi.

ISTANBUL HAVALIMANI ISLETMECISI IGA'NIN PLANLAMADAN SORUMLU GENEL MUDUR YARDIMCISI ISMAIL HAKKI POLAT, ISTANBUL HAVALIMANI'NIN INSA EDILDIGI ZEMININ GUCLENDIRILDIGINI VE TUM TASARIM SURECLERININ DEPREME UYGUN GERCEKLESTIRILDIGINI SOYLEDI. POLAT, "BEKLENEN ISTANBUL DEPREMININ MEYDANA GELMESI HALINDE, TERMINAL, HAVA TRAFIK KULE, ENERJI MERKEZI, ARFF (HAVALIMANI KURTARMA VE YANGINLA MUCADELE) ISTASYONLARI DAHIL TUM BINALARIMIZ VE HAVA TARAFI 'PIST-APRON-TAKSI YOLLARINDA OPERASYONLARIN AKSAMAYACAGI SEKILDE, DEPREM MODELLEMELERIMIZ CERCEVESINDE TASARIM VE INSAAT CALISMALARIMIZI GERCEKLESTIRDIK" DEDI (ISTANBUL DHA).

POLAT: HAVALİMANI YAPILMADAN ÖNCEKİ JEOLOJİK YAPI DEĞİŞTİRİLDİ

Açıklamada İGA İstanbul Havalimanı Planlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Polat'ın görüşlerine de yer verildi. Polat, '475 yıllık tekerrür süreli DD2* depremi' etkisinde İstanbul Havalimanı'nın kesintisiz hizmet verme prensibiyle tasarım ve inşaatının tamamlandığını belirterek, "Kriterimiz, İGA İstanbul Havalimanı'nın beklenen İstanbul depremi sonrasında hiç hasar görmemesi ve kesintisiz kullanım prensibinin işlemesi üzerine kuruldu. Beklenen İstanbul depreminin meydana gelmesi halinde, terminal, hava trafik kule, enerji merkezi, ARFF istasyonları dahil tüm binalarımız ve hava tarafı 'pist-apron-taksi yollarında, operasyonların aksamayacağı şekilde, deprem modellemelerimiz çerçevesinde, tasarım ve inşaat çalışmalarımızı gerçekleştirdik" ifadelerini kullandı. Polat, havalimanı yapılmadan önceki jeolojik yapının değiştirildiğini ve olası deprem yükleri dahil havalimanı operasyonlarına uygun hale getirildiğinin altını da çizdi.

IGA'NIN PLANLAMADAN SORUMLU GENEL MUDUR YARDIMCISI ISMAIL HAKKI POLAT (ISTANBUL DHA).

DHA