Politika

İYİ Parti çiftçinin hakkını savunmaya devam ediyor

İYİ Parti Aksaray Milletvekili Turan Yaldır, çiftçilerin zor bir yıl geçirdiğini ve hükümetin tarıma yeterli destek vermediğini açıkladı.

Abone Ol

İYİ Parti Aksaray Milletvekili Turan Yaldır, çiftçilerin zor bir yıl geçirdiğini ve hükümetin tarıma yeterli destek vermediğini belirtti. Yaldır, Türkiye'nin tarımda geleceği için endişeli olduğunu ve yeni tarım modelinin çiftçilerin sorunlarına çözüm sunmadığını vurguladı.

Yaldır, "Üretici açısından korkunç bir yıl yaşıyoruz. Bugün geldiğimiz noktada milli gelirin binde biri belki desteklemelere ayrılıyor. Dolayısıyla çiftçilerin üvey evlat muamelesi gördüğü, sahipsiz bırakıldığı bir dönemden geçiyoruz" dedi.

TBMM Tarım Komisyonu Üyesi olan Yaldır, tarım ve hayvancılık konusundaki değerlendirmelerinde çiftçilerin yaşadığı zorluklara dikkat çekti. "Cumhuriyetin 100. yılında Türk çiftçisine hükümet tarafından verilen anlam ve görev asla bu olmamalıydı. 100 yıllık bir devletiz ve gelecek yüzyıl vizyonunu açıklıyor hükümet. Ancak bu vizyonun içinde tarımla hayatını geçindiren vatandaşlarımıza yer verilmemesi gerçekten hayret verici bir durum" dedi.

Yaldır, Türkiye'de 2 milyon vatandaşın tarımdan geçimini sağladığını ve bu kişilerin 85 milyon vatandaşa, 55 milyon turiste ve 10 milyonu aşan sığınmacıya baktığını belirtti. Ancak, 150 milyonun gıda ihtiyacını karşılayan 2 milyon çiftçinin desteklenmediğini ifade etti. Tarım Bakanlığı'nın yeni tarım modelinin çiftçide heyecan yaratmadığını ve doğru olmadığını söyledi.

"Çiftçimize yapılan çok büyük bir zulümdür" diyen Yaldır, çiftçilerin hangi ürünü ekerse eksin zarara uğradığını belirtti. Domates, patates ve çekirdeğin tarlada kaldığını, karpuz ve yoncanın ciddi zarar ettirdiğini söyledi. Çiftçilerin maliyetlerin altında satış yapmak zorunda kaldığını ve birçok sorunla karşı karşıya olduğunu vurguladı.

Yaldır, "2024 yılı da ne yazık ki üreticilerimiz açısından büyük zararlarla dolu bir yıl oldu. Bu sorunlar, dört kravatlı takım elbiseli genel müdürle, daire başkanıyla ya da siyasi ile çözülebilecek sorunlar değil" dedi. AKP iktidarları döneminde birçok Tarım Bakanı'nın bu sorunları çözemediğini ve mevcut Tarım Bakanı'nın da aynı yoldan devam ettiğini belirtti.

"Bakanlığın, yurt dışında arpa, buğday ve mısır gibi ürünlerin fiyatlarının daha uygun olduğunu söylediğini" hatırlatan Yaldır, dışarıda böyle bir enflasyon olmadığını ve dışarıdaki çiftçilerin maliyetlerinin farklı olduğunu ifade etti. Türkiye'de milli gelirin yüzde 1'inin çiftçilerin desteklemelerine ayrılması gerektiğini belirten Yaldır, "Bugün geldiğimiz noktada milli gelirin binde biri belki desteklemelere ayrılıyor. Dolayısıyla çiftçilerin üvey evlat muamelesi gördüğü, sahipsiz bırakıldığı bir dönemden geçiyoruz" dedi.

Yaldır, üreticilerin tarlaya küsmeleri durumunda önümüzdeki yıl aç kalınabileceğini ve bu durumun çok üzücü ve korkutucu olduğunu söyledi.