Her yıl yüz milyarlarca tek kullanımlık kahve fincanı tüketiliyor ve çoğu geri dönüştürülmüyor. Yani büyük kahve zincirlerinin kağıt bardaklara geçmesi iyi bir adım, değil mi? 

Yakın zamanda yayınlanan bir çalışma, kağıt bardakların, doğal çevremize çöp atılması durumunda, geleneksel plastik bardaklar kadar zehirli olabileceğini gösteriyor. Görünüşte çevre dostu olan kağıt bardaklar, içindekilerin kağıda sızmasını önlemek için ince bir plastik tabaka ile kaplanıyor ve bu astar zehirli maddeler yayabiliyor. İsveç'teki Göteborg Üniversitesi'nde çevre bilimi doçenti olan baş yazar Bethanie Carney Almroth, "Bu malzemelerden sızan kimyasallar var" diyor.

Paket servis kahve fincanlarının çevresel etkisini değerlendirmeye çalışırken çoğu deney plastik kapaklara ve polistiren fincanlara odaklandı. Kağıt bardaklar uzun zamandır incelemeden kurtuldu. Bu dikkatsizliği gidermek için Carney Almroth ve meslektaşları, kağıt ve plastik kapların, toksisite testlerinde yaygın olarak kullanılan tatarcık larvaları üzerindeki etkilerini test etti. Kaplar ılıman suya veya çökeltiye yerleştirildi ve dört haftaya kadar süzülmeye bırakıldı. Larvalar daha sonra kağıt ve plastik kapların kirlettiği su veya tortuyu içeren akvaryumlarda tutuldu. Kirliliğin kaynağı ne olursa olsun, larvalar çökeltide daha az büyüdü ve kirli suya maruz kalmaları da gelişimlerini engelledi.

Ekotoksikologlar, kağıt bardaklardan suya ve tortuya hangi maddelerin sızdığını görmek için kimyasal analizler yapmadı; ancak Carney Almroth, hasara bir kimyasal karışımının neden olduğundan şüpheleniyor. Ancak hangi malzemelerin mevcut olduğu bilinmediği için daha fazlasını söylemek zor. "Şirketlerin bize ürünlerinde ne kullandıklarını söylemeleri gerekseydi her şey çok daha kolay olurdu" diyor. Kahve fincanları, sentetik malzemelerin ve kimyasalların karmaşık bir karışımından yapılır. Üreticiler çoğu zehirli olduğu bilinen işleme yardımcıları, ısı stabilizatörleri ve diğer maddeleri ekliyor . Kağıt bardakları kaplamak için kullanılan mısır, manyok veya şeker kamışından elde edilen bir malzeme olan polilaktik asit gibi bitki kaynaklı malzemeler kullanılsa bile, bardak üreticileri genellikle işleme sırasında bir dizi başka kimyasal madde ekler.

G20 Liderler Zirvesi'nin bildirisi yayımlandı G20 Liderler Zirvesi'nin bildirisi yayımlandı

Çevresel toksikolog eğitimi alan ve şu anda Food'un genel müdürü olan Jane Muncke, kimyasal analizlerin bazen plastik veya kağıt bardakta bulunan maddelerin bileşimine ışık tutabildiğini ancak bu testlerin bile her zaman orada ne olduğunu belirleyemediğini söylüyor. Packaging Forum, İsviçre merkezli bir bilim iletişim organizasyonu. Kesin maddeler "yalnızca bu analizleri yürüten bilim adamları tarafından değil, aynı zamanda ambalajı üreten ve satan kişiler tarafından da bilinmiyor." Plastik içeren ürünlerin üretimi sırasında, yeni maddeler oluşturmak için kullanılan malzemeler arasında istenmeyen kimyasal reaksiyonlar meydana gelebilir.

Editör: Habererk Com