Kasko sigortası, araçları çeşitli risklere karşı koruyan en önemli sigorta türlerinden biridir. Araç sahipleri bu sigorta hizmetlerini tercih ederek birçok hasar ve kaza durumuna karşı araçlarını güvence altına alabilir. Ayrıca araç sahipleri kasko poliçeleri düzenlenirken birçok farklı kavramla karşılaşabilir. Araç kasko değeri en çok merak edilen kavramlar arasında yer alır. Kasko değeri sigorta şirketlerinin hasar ve kaza durumunda karşılayacağı masrafın üst limitini belirlemede kullanılmaktadır. Bundan dolayı her sigortalı için kasko değer sorgulama işlemini gerçekleştirmek oldukça önemlidir.

Araç Kasko Değer Listesi Nedir?

Kasko değer listesi, Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği (TSB) tarafından hazırlanan ve güncel araç değerlerini içeren bir listedir. Bu liste, motorlu kara taşıtlarının kasko poliçelerinin güncel fiyatlarla düzenlenebilmesi amacıyla hazırlanır. Sigorta şirketleri aylık olarak hazırlanan kasko değer listesini referans alarak poliçeleri düzenler. Araç sahipleri bu listeyi kullanarak araçlarının değerini öğrenebilir ve sigorta işlemleri sırasında haksız bir bedel ödememek için bu bilgiyi referans alabilir.

Tesisat Sorunlarına Son: Sadecetesisat.com ile Hızlı ve Güvenilir Çözümler Kapınızda! Tesisat Sorunlarına Son: Sadecetesisat.com ile Hızlı ve Güvenilir Çözümler Kapınızda!

Kasko Değer Listesi Nelere Göre Hazırlanır?

Kasko değer listesi, motorlu kara taşıtlarının kasko poliçelerinin düzenlenmesine yardımcı olmak amacıyla ve Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği (TSB) tarafından düzenli olarak her ay hazırlanır. Kasko değer listesi genel olarak araçların marka, model, üretim yılı ve çeşitli diğer özelliklerine göre değerlerinin ne kadar olduğunu gösterir. Türkiye Sigortalar Birliği (TSB) kasko araç değer listelerini oluştururken araçların güncel piyasa koşullarını göz önünde bulundurur. İkinci el araç satışının yapıldığı internet siteleri, araba galerileri, gazetelerin ikinci el araç ilanları, alım-satım işlemlerindeki faturalar ve bu alanda faaliyet gösteren firmaların verileri toplanır. Güncel kasko değer listesini her ay başında TSB’nin resmi web sitesinde görmek mümkündür. 

Kasko Değer Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Kasko değer sorgulaması yapmak oldukça kolaydır. Bu işlem için birçok alternatif kanal bulunur. Türkiye Sigortalar Birliği (TSB) kasko değeri belirleme sürecinin yanı sıra kasko değeri sorgulama işlemleri için de sürücülere hizmet sağlamaktadır. TSB’nin resmi internet sitesinde yer alan “Kasko Değer Listesi” sayfasından aracın marka, model ve yıl gibi bilgileri girilerek güncel değeri öğrenilebilir. Buna ek olarak sigorta şirketlerinin sunduğu kasko değeri hesaplama araçları da konforlu bir seçenektir. 

Araç Kasko Değeri ile MTV Arasındaki İlişki Nedir? 

Herkesin bildiği üzere Motorlu Taşıtlar Vergisi yani “MTV” araç sahibi olan kişilerin ödemekle yükümlü oldukları bir vergi türüdür. Ocak ve Temmuz ayları olmak üzere yılda iki kez ödenen MTV hesaplama sürecinde birçok faktör göz önünde bulundurulur. Bu faktörlerden birisi de kasko değer listesidir. İlgili araç için ödenecek olan MTV tutarı aracın kasko değerinin %5’ini  geçmemelidir. Eğer MTV tutarı bu oranı geçiyorsa hesaplama sürecinde bir hata bulunabilir. Bu durumlarda ilgili vergi dairesine başvuru yapılmasında fayda vardır. 

Görüldüğü üzere araçların kasko değer listesini öğrenmek birçok açıdan önemli bir unsurdur. Araç sahiplerinin sigorta ve vergi ödeme süreçlerinde bilinçli bir şekilde ilerleyebilmek için kasko değer listesini düzenli olarak incelemeleri faydalı olacaktır.

Editör: İsmail Türk