Kazakistan, ülkenin ilk nükleer enerji santrali için sandık başında Kazakistan, ülkenin ilk nükleer enerji santrali için sandık başında

Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nausėda, Letonya Başbakanı Evika Silina, Ukrayna Parlamentosu Başkanı Ruslan Stefançuk, Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak, Türkiye'nin Kyiv Büyükelçisi Mustafa Levent Bilgen, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, KTMM Başkan Yardımcısı Nariman Celal başta olmak üzere çok sayıda davetli de törene katıldı.

Törende konuşan Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelensky, "Bu, birliğimizin ve adaleti yeniden tesis etme kararlılığımızın bir simgesidir. Bu çok önemli. Ve Rus işgalinin Kırım'a bir kez daha nasıl acı getirdiğini görüyoruz." dedi.

Anıtı "boyun eğmez bir iradenin sembolü" olarak nitelendiren Cumhurbaşkanı Zelensky, "Bu bize Kırım Tatar halkının tarihindeki üç trajik dönemi hatırlatıyor; Kırım'ın 1783'te Rusya İmparatorluğu tarafından işgali, 1944 Sürgünü ve 2014’teki Rus işgali." ifadelerini kullandı.

Kırım Tatar halkının millî lideri ve Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ise yaptığı konuşmada, Rusya’nın yüzyıllardır Kırım Tatarlarına zulüm ettiğine dikkat çekerek, “Kırım'da Kırım Tatar halkının kültürel mirasına ait tüm kalıntılar, tüm coğrafi isimler, Kırım Tatarlarını hatırlatan her şey yok edildi. Hedefin halkı tamamen yok etmek, onunla ilgili her şeyi silmek olduğu çok açık." dedi.

Sütunların sayısı Kırım Tatarlarının tarihindeki üç trajik olayı; 1783'te Kırım'ın Rusya İmparatorluğu tarafından işgali, 1944'te Kırım Tatar halkının Sovyet yetkilileri tarafından vatanından sürgün edilmesi ve Kırım’ın 2014’teki Rus işgalini sembolize ediyor.

Editör: Habererk Haber Merkezi