Uzun yıllardır Çin ve Rusya, bölgedeki Türk milletinin kaynaklarını çok düşük bedellerle çıkarıp kendi ülkelerinde işleyip çok yüksek karla satmakta ve bu düzen içinde bölgedeki Türk halkı sömürülmektedir.  Ancak Türk devletleri için bu sömürü döngüsünü kırabilecek ilk fırsat doğmuştur. 

Avrupa Birliğinden yapılan açıklamada, hammaddenin çıkarıldığı ülkede istihdam oluşturularak, bu zenginlikten hammaddenin çıkarılacağı ülkenin de faydalanabileceğine dair bir açıklama geldi.

Küresel Geçit Yatırım Programı kapsamında AB 12 milyar euroluk yardım paketinin 10 milyar euroluk kısmı doğrudan Trans- Hazar projesin aittir. Hali hazırda yapılacak proje 2 milyar euro arttırılarak Türk devletlerine yardım edileceği algısı oluşturulmuştur.

Türklerin "şalvar" ile uzaktan yakından ilgisi olmadığı Doğu Türkistan'daki kazıyla ortaya çıktı Türklerin "şalvar" ile uzaktan yakından ilgisi olmadığı Doğu Türkistan'daki kazıyla ortaya çıktı

Trans-Hazar koridoru Türkiye'nin Türk devletleri ile kurduğu ortak ticaret hattıdır. Türkistan'da Çin ve Rusya'ya bağımlılığı ortadan kaldırmak için AB'nin bölgede olması denge sağlama açısından Türk devletlerinin lehine görünüyor.

Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin AB yatırım programlarını doğrudan veto etme yetkisi bulunmaktadır.  AB içinde Yunanistan, Rum yönetimi ve Ermeni lobileri Türkiye'nin bölgedeki etkisi zayıflatmak  için Türk devletlerinin bu işi baltalaması için uğraşmıştır. Birleşmiş Milletlerin Kıbrıs konusundaki kararlarında Türkiye işgalci olarak yer almamaktadır. Ancak Türk devletlerinin gücünü kırmak için bazı çevreler Rum kesimine elçilik atama meselesine oldukça değer veriyor. 

Rusya, Ukrayna savaşı sonrasında darbe alan ekonomisini düzeltmek için Kaqzakistan'ın özellikle kuzeyinde yer alan zengin madenlere ihtiyacı var. 

Rusya'nın ve Çin'in bölgede etkisini zayıflatmak için AB'ye ihtiyacı vardır. Bunu kırmak için yapılan politikalar amacına ulaşamayacak ve bu sebeple Türk devletleri arasına sokulmak istenen nifak da amacına ulaşamayacaktır. Türk birliği mutlaka sağlanacaktır. (lobitürktr instagram hesabından yararlanılmıştır)