Kımız tedavisi, fermente kısrak sütünün çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılmasıdır. Antik çağlardan beri bilinmektedir. Kımız tedavisi Orta Asya, Kazakistan, Başkurdistan ve diğer yerlerdeki sanatoryumlarda yaygın olarak uygulanmaktadır.

Kımız ayrıca deve, inek ve keçi sütünden de fermente edilir. Ancak yağ içeriği açısından kısrak sütünden yapılan kombuchadan çok farklıdırlar. Kısrak sütünden yapılan sorgumun çekiciliği, kullanışlılığı ve vücut için mineral madde bolluğu açısından avantajları vardır. A, B, C vitaminleri, laktik asit, şeker, mineraller, yağ, karbondioksit içerir ve bunların miktarı atın otladığı meraya bağlıdır.

Türk Devletleri Teşkilatı Devlet Başkanları Konseyi Türk Devletleri Teşkilatı Devlet Başkanları Konseyi

Kımız içtikten sonra mide-bağırsak sistemindeki bezler uyarılır ve mukus salgısı artar. Bu nedenle mideyi ve bağırsakları çabuk tahriş ettiğinden aç karnına alınmamalıdır. Vücudun bazı kronik veya ciddi hastalıklarında "her derde deva" olarak kımız içmeye devam etmemeliyiz. Bu nedenle "hastalığa çare aramak" anlamına gelen kımızı içmeden önce mutlaka bir doktora görünüp tavsiye almak gerekir.


Tıbbi özellikler 
Tüberküloz açıldığında tüberküloz basiline karşı antibiyotik maddeler salgılar.
Kımız midenin salgı ve diğer sindirim organlarının çalışmasını normalleştirir.
Kımız, mide ülserlerinin iyileşme aşamasında iyi sonuçlar verdiği gibi dizanteri ve tifoda da iyi sonuçlar verir.
Kımız'ın kan üzerinde de olumlu etkisi vardır: Hemoglobini artırır ve lökosit formülünü iyileştirir.
Kımız'ın sinir sistemi üzerinde hoş bir etkisi vardır.
B grubu vitaminlerin, laktik asit ve karbonik asidin, ancak öncelikle etil alkolün bolluğu nedeniyle kımız, içtikten sonraki gün sağlığın hızla iyileşmesine yardımcı olur.
Kımız kanserin büyümesini azaltır.
Kımız aynı zamanda cildin gençliğinin korunmasına da yardımcı olur.
Yaralara uygulandığında yara çabuk iyileşir.