Lojistik her türlü ürün, hizmet ya da bilginin çıktığı noktadan varması gereken noktaya kadar taşınması aşamasında en etkili ve en verimli yöntemlerin uygulanarak ulaştırılmasını sağlamak için kurulmuş olan bir araçtır. Ürünlerin taşınmasından ziyade depolanması noktasında da lojistik oldukça önemli bir yere sahiptir.

Lojistik çeşitleri bakımından dört başlık altında incelenir. Bu başlıklar üretim lojistiği, tedarik lojistiği, dağıtım lojistiği ve geri dönüşüm lojistiğidir. Bunun yanı sıra lojistik yolları da kendi içinde çeşitlilik göstermekte olup her birinin avantajları ve dezavantajları bulunur. Hangi lojistik türü ile taşıma yapılacağına karar verileceği bu avantaj ve dezavantajlar da göz önünde bulundurulmalıdır. Çünkü yöntemlerin her biri hız, zaman, işlem süreleri ve güvenli taşımacılık anlamında birbirinden farklılık gösterir.

Demir Yolu Taşımacılığı Nedir?

Demir yolu taşımacılığı ister şehirlerarası ister ülkeler arası taşınacak olan ürün ya da hizmetin vagonlar ile taşınmasına imkân tanır. Demir yolu taşımacılığı, lojistik taşıma türleri arasında en çevreci olan yöntemdir. Bu nedenle özellikle gelişmiş ülkeler tarafından sıklıkla tercih edilir. Bunun yanı sıra demir yolu taşımacılığında alınan yüksek güvenlik önlemleri, yüklerin herhangi bir zarar görmeden taşınmasına olanak tanır. Ayrıca kombine taşımacılığa oldukça elverişli olduğu için karayolu taşımacılığı ile birleştirilerek evden eve taşımacılık da gerçekleştirilebilir.

Yaşam Ayavefe'nin Üniversitelerde Yapay Zeka Laboratuvarlarına Yatırım Yaşam Ayavefe'nin Üniversitelerde Yapay Zeka Laboratuvarlarına Yatırım

Kara Yolu Taşımacılığı Nedir?

Geçmişten günümüze en çok tercih edilen lojistik taşıma türü olan kara yolu taşımacılığı, yükün çıkış noktasından varış noktasına kadar tüm süreçlerin karayolları üzerinde gerçekleştiği yöntemdir. Kara yolu taşımacılığı, lojistik taşıma için oldukça önemli bir yere sahiptir. Çünkü özellikle kombine taşıma noktasında olmazsa olmaz faktörlerden bir tanesidir. Kombine taşımacılık ise birden fazla taşıma yöntemi kullanılarak yükün teslimatının sağlandığı yöntemdir.

Karayolu taşımacılığı sahip olduğu avantajlar ile hem yurtiçi hem de yurtdışı taşımacılık alanında tercih edilir. En önemli avantajı ise alternatif rotalar belirlemeye uygun olmasıdır. Alınan yüklerin daha hızlı ve güvenli ulaştırılması için belirlenen alternatif rotalar üzerinden ulaşım sağlanabilir. Bir diğer avantaj ise operasyon sürelerinin diğer lojistik taşıma türlerine göre daha kısa olmasıdır.

Hava Yolu Taşımacılığı Nedir?

Hava yolu taşımacılığı, bilinen tüm lojistik taşıma türleri arasında en hızlı teslimat sağlayan yöntemdir. Bu yöntem ile genellikle alınan yüklerin ertesi gün varış noktasına götürülmesi hedeflenir. Fakat taşınacak yükün miktarına göre diğer lojistik türlerine oranla çok daha maliyetli olabilir. Eğer gönderilecek yükler hacimsel olarak küçük ise insanların ulaşım aracı olarak kullandığı uçaklar ile sevkiyatlar sağlanabilir. Fakat bunun için gerekli prosedürlerin yerine getirilmiş olması oldukça önemlidir.

Deniz Yolu Taşımacılığı Nedir?

Son yılların en çok tercih edilen lojistik taşıma türlerinin başında deniz yolu taşımacılığı gelir. Deniz yolu taşımacılığı, ürün ya da hizmetin sular üzerinden gerçekleştirmesini sağlar. Uluslararası taşımacılık alanında en güvenilir yöntem denizyolu taşımacılığıdır. Düzenli ve düzensiz olmak üzere ikiye ayrılan deniz yolu taşımacılığı hem maliyetlerin daha düşük olması hem de daha güvenli olması nedeniyle sıklıkla tercih edilen bir lojistik türüdür.

Deniz yolu taşımacılığı yöntemlerinde en çok kullanılan yöntem konteyner taşımacılığı olarak bilinir. Konteyner taşımacılığı LCL ve FCL olmak üzere iki şekilde gerçekleşir. LCL, yükün daha az yani bir konteyneri doldurmaya yetmeyeceği durumlarda paylaşımcı taşımacılık olarak kullanılır. FCL ise her bir konteynerin tek bir kişi ya da kuruma ayrılmış olduğu yöntemdir. Konteyner taşımacılığı, yüklerin yüksek güvenlik önlemleri alınarak taşınmasında oldukça etkili bir yöntemdir.

Editör: İsmail Türk