Onur Dikmeci uzun yıllar strateji içerikli kuruluşlarda ve düşünce merkezlerinde, analist ve direktör olarak görev aldı. Geçmiş yıllarda Türk Silahlı Kuvvetleri’nde de Uluslararası İlişkiler eğitimi alan Dikmeci, akademik istihbarat ve güvenlik stratejileri çalışmalarıyla Türkiye’de farkındalık uyandırdı. Güvenlik ve İstihbarat çalışmalarının Türkiye’de ki mevcut durumuyla ilgili ulaştığımız Dikmeci şu açıklamalarda bulundu;

“Güvenlik çalışmaları Türkiye’de yeni oluşmaya başlayan bir alan. Bu alanla ilgili üniversitelerin akademik eğitim süreçleri geçmiş 5-6 yıla dayanmaktadır. Dünya’da güvenlik çalışmaları sektörel, yatay ve dikey olarak gelişti bu sebeple çoklu güvenlik yaklaşımlarının yanında istihbaratın akademik nosyonu güçlendi. Artık istihbarat bir meslek olmasının dışında akademik bir disiplindir. Bazı eski meslek memurları bu görüşe karşıdır. Ancak istihbarat çalışmalarının akademiye girmesi ve ilgili kişilerle buluşmasında hiç bir sakınca bulunmamaktadır.”

İstihbaratın Yeni Boyutu Gelişmiştir

Yeni kitap çalışmasına da değinen stratejist Onur Dikmeci şunları belirtmiştir:

Alanya Otelleri Alanya Otelleri

“Ben akademisyen değilim akademide de yer almıyorum. Ancak bu durum akademik çalışmalar yürütmeme engel değildir. Benim gibi çalışmalar yürüten onlarca arkadaş var. Bizler bağımsızız ve özgünlüğümüz buradan gelmektedir.

Tabi ki tavsiye ve istişarelere de önem veririz. Örneğin bir hocamın tavsiyesiyle şu anda akıllı ve yumuşak istihbarat konularını çalışıyorum. Bu konuda yeni bir kitap hazırlığındayım. Algı yönetimi ve toplum mühendisliği, metafizik özellikle Quantum silahlar ve metafizik ilişkileri, New Age hareketleri bağlamında metafizik, yapay zeka ve yıkıcı teknolojiler, iklim ve çevre konularıyla iklim aktivizmi, genetik manipülasyonlar ve yenilikler gibi konular istihbaratın yumuşak ve akıllı bölümlerini oluşturmaktadır. Bu konuların hepsi hakkında bir kişinin yeterli bilgiye ulaşması mümkün değildir. Bu sebeple ilerleyen süreçte artık istihbarat çalışmalarında, ekiplerin ortak çabaları geçerli olacak. Bir biyolog, siyaset bilimci, felsefeci, güvenlik analisti, yapay zeka uzmanı hatta ilahiyatçı aynı bilimsel konu, bilimsel kitap ya da makale için çalışacaklar. İlgili ve yetenekli herkesi ortak çabalar etrafında toplanmaya davet ediyorum.”

Editör: İsmail Türk