Binin üzerinde sirke örneği incelendiğinde, bunların yüzde 10’unun sahte olduğu ortaya çıktı. Bu sirkeler, sentetik asetik asit, renklendirici ve aromatik madde karıştırılarak elde ediliyordu. Bu şekilde, doğal sirke gibi görünüp, haksız kazanç sağlanıyordu. Çukurova Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarı (ÇÜMERLAB) Müdürü Prof. Dr. Serkan Selli, Avrupa’ya ihraç edilen sirkelerde son zamanlarda yapılan hileleri açıkladı. Ülke çapından gelen binlerce sirke örneğini, özel cihazlarla analiz ettiklerini söyledi. Sirke-Der ile birlikte yaptıkları bu çalışmalarla, hileli sirkeleri tespit ettiklerini belirtti.

Zayıflama İğneleri Tehlike Saçıyor Zayıflama İğneleri Tehlike Saçıyor

Prof. Dr. Serkan Selli, sirkenin görünümüne bakarak sahteliğini anlamanın mümkün olmadığını vurguladı. “Sirke, antibakteriyel ve antioksidan özellikleri olan sağlıklı bir gıdadır. Sirkeler, Almanya ve ABD başta olmak üzere birçok ülkeye satılan değerli bir ticari üründür. Yaptığımız analizlerde, son yıllarda sirkelerde de hile yapıldığını gördük. Sirke, fermantasyon yöntemiyle üretilmesi gerekirken, bazı kişiler sentetik asetik asit kullanarak sulandırıyor. Bunun yanında renk ve aroma maddesi ekleyerek, doğal sirkeymiş gibi piyasaya sunuyor. Bu, yapay bir ürün olması nedeniyle sağlık açısından da riskler taşıyor. Özellikle mide ve sindirim sistemi sorunları olanlar için zararlı olabilir.” dedi.

Selli, yaptıkları analizlerin sonuçlarını da paylaştı. “Yaptığımız çalışmalarda, bize gelen sirkelerin yüzde onunun hileli olduğunu saptadık. Elma ve üzüm sirkelerinde hiç elma ve üzüm bulunmadığını, beyaz sirkede de tarımsal ürünler yerine sentetik asetik asit kullanıldığını gördük.” dedi.

Prof. Dr. Serkan Selli, toplum sağlığını korumak ve haksız kazancı önlemek için bakanlığın denetimleri artırması gerektiğini ifade etti.

Kaynak: Haber Merkezi