Sağlık

Neden Günde Bir Elma Yemelisiniz?

Elma gibi antioksidan açısından zengin yiyecekleri günlük beslenme planınıza dahil etmek, daha iyi sağlığı desteklemek için biriken serbest radikalleri uzaklaştırabilir.

Abone Ol

Hepimiz "Günde bir elma doktoru uzak tutar" şeklindeki meşhur sözü duymuşuzdur. Peki, elma yemenin sağlığımız için neden bu kadar faydalı olduğunu hiç merak ettiniz mi?

Sağlık yararlarının çoğu, elmaların kuersetin, kateşin, florizin ve klorojenik asit gibi güçlü antioksidanlar olan fitokimyasallar açısından zengin olmasından kaynaklanmaktadır. Bu antioksidanlar, vücudumuzdaki zararlı serbest radikal bileşiklerini parçalamaya ve etkisiz hale getirmeye yardımcı olur. Serbest radikaller, kirli havaya maruz kalma ve yaşlanma süreci gibi birçok faktörden dolayı artabilir. Elma gibi antioksidan açısından zengin yiyecekleri günlük beslenme planınıza dahil etmek, daha iyi sağlığı desteklemek için biriken serbest radikalleri uzaklaştırabilir.

Günde Bir Elma Yemeniz İçin 10 Neden

1. Elmalar bol miktarda lif içerir.
Her orta boy elma yaklaşık 4,5 gram lif içerir. Bu lif, sindirimi yavaşlatabilir ve yedikten sonra daha tok hissetmenize yardımcı olur, böylece aşırı yemekten kaçınabilirsiniz.

2. Elma bağırsak sağlığını destekler.
Elmalar, bağırsaklarınızdaki iyi bakterileri besleyen bir prebiyotik olan pektin içerir. Bağırsak mikrobiyotanız, genel sağlık ve refahınızda önemli bir rol oynar.

3. Elma kalbinizi korur.
Günde bir orta boy elma yemek, kan basıncını, kolesterolü ve iltihabı düşürmeye yardımcı olabilir, bunların hepsi sağlıklı bir kalbi destekler. Kabuğunu tüketmek, kabuktaki lif ve polifenollerin kalp sağlığına fayda sağlamasından dolayı önemlidir.

4. Elma akciğerlerinizi güçlendirebilir.
Araştırmalar, düzenli olarak elma yemenin akciğer fonksiyonunu desteklemeye yardımcı olabileceğini göstermektedir. Haftada beş veya daha fazla elma tüketmek, daha iyi akciğer fonksiyonu ile ilişkilendirilmiştir.

5. Elmalar beyninizi korur.
2014 yılında yapılan bir araştırma, elma gibi fisetin adı verilen bir bileşiği içeren meyvelerin Alzheimer'ı önleyebileceğini ve hafıza kaybına karşı koruyabileceğini bulmuştur. Fisetin, kanser ve diyabetle savaşmayla ilişkilendirilmiştir.

6. Elma bağışıklık sisteminizi destekler.
Elma kabukları, bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olan kuersetin gibi bitki pigmentleri içerir.

7. Elma diyabetin yönetilmesine yardımcı olabilir.
Düzenli olarak elma yemek, insülin direncini azaltma potansiyeline sahiptir. Polifenoller, pankreası insülin salgılaması için uyarır ve hücrelerin şekeri emmesine yardımcı olur.

8. Elma kemik sağlığını destekler.
Elma, menopoz sonrası kadınlarda kemik yoğunluğunu artırmaya yardımcı olabilen florizin adlı eşsiz bir fitonutrient içerir.

9. Elmalar astımı uzak tutabilir.
Nutrition Journal'daki bir araştırma, elmaların astım riskini düşürme ve akciğer fonksiyonunu artırma ile ilişkili olduğunu bulmuştur. Bu, akciğerlerdeki iltihabı azaltan fitokimyasallar sayesinde olabilir.

10. Elmalar bazı kanser türlerine karşı koruma sağlar.
Çeşitli gözlemsel çalışmalar, lif açısından zengin elmaları içeren bir diyetin kolorektal, akciğer ve meme kanseri riskini azaltabileceğini göstermektedir. Amerikan Kanser Araştırma Enstitüsü (AICR), kanser riskini azaltmak için günlük 30 gram lif alımını öneriyor.

Elma, bu sağlıklı yararlarıyla günde bir kez tüketilmesi gereken harika bir meyvedir. Sağlıklı bir yaşam için beslenmenize elmayı dahil etmeyi unutmayın!

Kaynak: