Mide balonu nedir?
Mide balonu silikon kauçuktan yapılmış yumuşak, pürüzsüz ve dayanıklı bir balondur. Kapasitesini azaltmak ve daha az yiyecekle tok hissetmenize yardımcı olmak için mideye yerleştirilecek şekilde tasarlanmıştır.
Söndürülmüş balon, doktor tarafından bir endoskop (ince, esnek bir tüp) kullanılarak ağızdan mideye yerleştirilir.
Balon daha sonra midede yer kaplamak ve büyük miktarlarda yiyecek ve içecek için daha az yer bırakmak üzere salin solüsyonu (tuzlu su) ile doldurulur. Buradaki fikir, daha küçük öğünler yedikten sonra daha hızlı doymanıza yardımcı olmak ve tokluk hissini daha uzun süre koruyarak öğünler arasında daha az aç olmanızı sağlamaktır.
Mide balonuna kimler aday olabilir?
Mide balonu işlemi aşağıdaki durumlarda bazı yetişkinler için bir kilo verme seçeneği olabilir:
Vücut kitle indeksi (BMI) 30 ila 40 arasındaysa, BMI kişinin kilosu ile boyu arasındaki ilişkiyi yansıtır. BMI'nın 30 veya daha yüksek olması obezitenin bir işaretidir. Bazı durumlarda BMI 30 ila 40'ın altında veya üstünde olan kişilere bu prosedür önerilebilir.
Diyet, yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaçlarla kilo veremediyseniz
Anatomiyi değiştiren bariatrik cerrahiye daha az invazif bir alternatif tercih edin
Doktorunuz eklem protezi gibi planlı bir ameliyattan önce veya doğurganlığa yardımcı olmak için kilo vermenizi tavsiye ediyorsa, mide balonu nispeten kısa bir sürede istediğiniz kiloya ulaşmanıza yardımcı olabilir.
Mide balonu işlemi sırasında neler olur?
Mide balonunun endoskopla yerleştirilmesine yönelik minimal invaziv, ayakta tedavi prosedürü yaklaşık 15 ila 20 dakika sürer ve bir endoskopi merkezinde gerçekleştirilir.
Balonu mideye yerleştirmek için doktor, endoskop adı verilen, esnek, dar tüp benzeri, ışıklarla donatılmış bir kamera cihazı kullanır.
Sakinleştin, bu yüzden çok uykulu ve rahatsın. Sedasyon uygulandıktan sonra doktor işlemi gerçekleştirirken yan tarafınıza yatarsınız.
Doktor endoskopu ağza sokar ve büyük mide fıtığı veya mide ülseri gibi mide balonu yaptırmayı güvensiz hale getirecek hiçbir şeyin olmadığından emin olmak için yemek borunuzu, midenizi ve ince bağırsağınızı dikkatlice inceler.
Her şey normal görünüyorsa endoskopun yanına kateter adı verilen dar bir tüp yerleştirilir. Sönük balon kateterin ucuna takılır.
Endoskop, kateteri yemek borusundan mideye doğru yönlendirir.
Balon yerine yerleştirildikten sonra, balon yaklaşık bir greyfurt büyüklüğüne gelene kadar kateter yoluyla salinle doldurulur.
Doktor, kateteri, kendisini bir valf ile kapatan balondan ayırmak için endoskopu kullanır.
Doktor, dolu balonu midede bırakarak endoskopu ve kateteri geri çeker.
Endoskopik Kilo Verme Programına sahip ekip, invaziv cerrahi gerektirmeyen yenilikçi kilo verme prosedürleri sunmaktadır. Obezite yönetimi konusunda, birçok uzmanın uzmanlığını birleştiren, yüksek kaliteli bakım sunmamıza ve uzun vadeli kilo kaybına olanak sağlamamıza yardımcı olan işbirlikçi bir yaklaşım benimsiyoruz.
Mide Balonu İşleminden Sonra İyileşme
Sedasyonun etkisi geçer geçmez evinize gidebileceksiniz. Birinin sizi götürebileceğinden emin olun.
Duş almak, yüzmek ve uçakla seyahat etmek de dahil olmak üzere tüm normal faaliyetlerinize sınırlama lmaksızın devam edebilirsiniz.
Mide Balonu Yan Etkileri ve Komplikasyonları
Balon midenize yerleştirildikten sonra birkaç gün bulantı, kusma veya mide krampları yaşayabilirsiniz. Doktorunuz üç ila beş gün içinde kaybolma eğiliminde olan bu semptomlara yardımcı olacak ilaçlar yazacaktır. Reflü veya gastroözofageal reflü hastalığı (GERD) semptomları balon yerleştirildikten sonra daha kötü olabilir ancak proton pompa inhibitörü (PPI) gibi günlük antiasit ilaçlarıyla iyileştirilebilir. Mide balonu olan çoğu kişi yaklaşık bir hafta sonra balonu fark etmez.
Mide balonunun çok nadir görülen komplikasyonları şunlardır:
Mideye yerleştirildikten sonra balonun sönmesi, balonun mideden dışarı çıkmasına ve bağırsakları tıkamasına neden olabilir.
Balon yerleştirilmesini takiben yemek borusu veya midenin delinmesi
Bilinmeyen nedenlerden dolayı balonun yerleştirildikten sonra kendiliğinden aşırı şişmesi ve erken çıkarılmasını gerektirmesi
Mide Balonu İle Kilo Vermek
Mide balonu takıldıktan sonraki ilk iki hafta sıvı diyeti uygulayacak, ardından kademeli olarak normal gıdaya geçiş yapacaksınız. Sağlık ekibiniz diyet kısıtlamalarına ilişkin yönergeler sağlayacaktır.
Özellikle mide balonuyla yaşadığınız ilk üç ila dört ay içinde hızlı bir şekilde kilo vermeniz muhtemeldir. Tipik olarak insanlar, altı aylık program tamamlandığında vücut ağırlığının yaklaşık %10 ila 15'ini kaybederler.
Mide balonu kapsamlı bir kilo verme yaklaşımının bir parçası olabilir. Doktorunuz ayrıca sağlıklı beslenme ve egzersiz alışkanlıklarını uzun vadede desteklemek ve balon çıkarıldıktan sonra tekrar kilo almamanıza yardımcı olmak için ek diyetisyen, davranışsal veya tıbbi tedavi önerebilir.
Midee balonu nasıl çıkarılır?
Kilo verme balonu altı ay boyunca midenizde kalacak şekilde tasarlanmıştır. Tedavi programını tamamladığınızda veya doktorunuzun tavsiyesi üzerine balon çıkartılabilir. Bu, yaklaşık 20 dakika süren ve balonun yerleştirilmesine benzer adımları izleyen basit bir işlemdir.
Mide balonunu çıkarmak için doktor şunları yapacaktır:
Seni rahat ettirmek için sakinleştir
Ağız yoluyla midenize bir endoskop yerleştirin
Balonu delin ve salini dışarı çekmek için bir kateter kullanın
Sönük balonu almak için endoskopu kullanın
Söndürülmüş balon, doktor tarafından endoskop kullanılarak ağızdan sokularak mideye yerleştirilir.
Balon tuzlu su ile doldurulur ve altı ay boyunca midede kalabilir. Daha sonra kaldırılır.
Mide balonu, mide hacmini azaltarak obezitesi olan kişilerin daha az yiyecekle tok hissetmelerine ve yavaş yavaş kilo vermelerine yardımcı olabilir.