Sağlık

Okullar Açıldı, Aşı Uyarıları Artış Gösterdi

İnfluenza hastalığının eylül ayında yaygınlaştığını ve mayıs ayına kadar sürebileceğini belirten uzmanlar, “İnfluenza aşısı, hastalığın önlenmesinde etkili bir yöntemdir,” dedi.

Abone Ol

Eylül ayının gelmesiyle birlikte influenza (grip) virüsünün görülme oranı arttı. Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Hastalıkları Enfeksiyonu Uzmanı Dr. Latife Güder, çocukların ve yetişkinlerin influenzadan korunmak için aşılanmalarının önemine dikkat çekti.

Dr. Güder, influenza hastalığının eylül ayında yaygınlaştığını ve mayıs ayına kadar sürebileceğini belirterek, “İnfluenza aşısı, hastalığın önlenmesinde etkili bir yöntemdir. 6 aydan itibaren tüm çocuklara güvenle bu aşıları yaptırabiliriz. Sağlıklı çocuklar genellikle hastalığı hafif atlatabilirken, influenzanın ölümle ve ciddi komplikasyonlarla sonuçlanabileceğini unutmamalıyız. Bu nedenle, sadece çocukları değil, onlara bakım veren anne-babaları, kreş ve bakımevi çalışanlarını da aşılamamız gerekiyor. Ayrıca, çocukların beslenmesine, temizliğine ve el hijyenine dikkat etmeliyiz. Solunum hijyenini öğretmek ve toplumsal bağışıklığı artırmak da önemlidir,” dedi.

Geçtiğimiz aylarda yüksek oranda boğmaca vakalarının görüldüğünü hatırlatan Dr. Güder, “Özellikle aşıları tamamlanmamış bebeklerde hastalık daha ağır geçebiliyor. Şu anda influenza sezonuna hazırlık yapıyoruz. Influenza vakaları ciddi komplikasyonlara yol açabilir, bu nedenle aşılamayı öneriyoruz. 5 yaş altı ve özellikle 2 yaş altı çocuklar risk grubundadır. Astım, kronik karaciğer, böbrek ve metabolik endokrin hastalıkları olan kişiler de aşılanmalıdır. Eğer bir kişi influenza geçirmişse, tekrar aşılanabilir çünkü virüsün birden fazla suşu vardır. Bu, diğer suşlara karşı koruma sağlamak için önemlidir,” şeklinde konuştu.

Dr. Güder, influenza aşısının diğer solunum yolu virüslerinden farklı olarak ciddi komplikasyonlara ve ölüme neden olabileceğine dikkat çekti ve “Aşılandığınızda influenzanın önüne geçmiş olursunuz. Diğer solunum yolu virüsleriyle hastalık geçirebilirsiniz, ancak influenza aşısı sayesinde bu riski azaltabilirsiniz. Aşılar son derece koruyucu ve güvenlidir. Aşı takvimimizde olmayan influenza aşılarını da güvenle yaptırabilirsiniz,” dedi.