İstanbul Ümraniye'de polis memuru Şeyda Yılmaz'ı şehit eden ve 26 suç kaydı bulunan Yunus Emre Geçti'nin, 24 adliye dosyası olduğu öğrenildi. Geçmişte mahkeme tarafından "saygı indirimi" aldığı da ortaya çıktı.
Sabah'tan Arzu Kaya'nın haberine göre, Yunus Emre Geçti'nin suç geçmişi oldukça kabarık. Geçti, arkadaşına silahla ateş ettiği bir videoyu gönderip onu bıçaklamış, trafikte birine ateş açmış ve bir arkadaşını gasp ederek 11 yıl hapis cezası almıştı. Ancak bu ceza, "saygı indirimi" ile üç yıla düşürüldü.
Geçti'nin adliyeye intikal eden 24 dosyasından 14'ünde şüpheli, 6'sında ise suça sürüklenen çocuk olarak yer aldığı tespit edildi. Geçmişinde gasp, silahla yaralama ve tehdit gibi birçok suça karıştığı görüldü.
Geçti'nin en yakın zamanlı dosyalarından biri, ortaokuldan beri arkadaşı olan Ali Y.'yi yaralamasıyla ilgili. Olay, Geçti'nin Ali Y.'nin kız arkadaşına hakaret etmesiyle başladı. Tartışmanın ardından Geçti, Instagram'dan arkadaşına etrafa tabancayla ateş ettiği bir video gönderip "ansızın" yazdı. Dört gün sonra, 28 Haziran 2024'te, sokak ortasında Ali Y.'yi bacak ve kalçasından yaraladı ve "Seni doğrarım" diye bağırdı.
Ali Y.'nin şikayeti üzerine ifadesi alınan Geçti, iddiaları reddetti ve oto galerici olduğunu, olayda saldırıya uğrayanın kendisi olduğunu söyledi. Savcılık, "basit yaralama" suçundan bir yıla kadar hapis istemiyle dava açtı. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki yargılama sürüyor.
Geçti, 10 Ağustos 2023'te başka bir suça daha karıştı. Ümraniye'de trafikte bekleyen Hasan A.'ya silahla ateş açtı, ardından silahın kabzasıyla araç camını kırarak Hasan A.'nın kolunu yaraladı. İlk başta şikayetçi olan Hasan A., daha sonra şikayetini geri çekti. Ancak savcılık, "silahla tehdit" suçundan Geçti hakkında 5 yıla kadar hapis istemiyle dava açtı. Duruşmalara katılmayan Geçti hakkında mahkeme, zorla getirilme kararı çıkardı.
Geçti'nin karıştığı bir diğer olay, 19 Eylül 2022'de gerçekleşti. Geçti ve üç arkadaşı, Taha S.'yi Sancaktepe'de bir ormanlık alanda darp ederek bin lirasını ve telefonunu gasp etti. Şüpheliler, daha sonra mağdura eşyalarını geri vermek için 7 bin lira daha talep etti. Geçti ve diğer sanıklar hakkında "silahla yağma" ve "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçlarından 29 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Ancak Geçti, suçu kabul etmeyip sadece tartışma yaşandığını savundu.
Yunus Emre Geçti, "silahla yağma" suçundan 11 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ancak olay sırasında 18 yaşından küçük olması, mağdurun zararını gidermesi ve duruşmadaki "saygılı" tavırları nedeniyle mahkeme cezasında indirim yaptı. Sonuç olarak, Geçti'nin cezası 3 yıl 20 güne düşürüldü. Diğer sanıklar da farklı oranlarda cezalara çarptırıldı. Dosya, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi'ne gönderildi.