Oda TV'den Hürrem Elmasçı'nın ''Sosyalist adayın ülkücü geçmişi: Mehmet Aslantuğ'' başlıklı yazısı dikkat çekti.
İşte yazısının tamamı:
Çocuklar size desem ki, “kaç ülkücü sinemacı tanıyorsunuz?”
Sanırım yaşı biraz büyük olanlar; Serdar Gökhan, Mahmut Hekimoğlu, Salih Kırmızı gibi birkaç aktörü sayar...
“Yönetmenleri, yapımcıları sayın” desem kimleri söylersiniz? Berker İnanoğlu, Natuk Baytan, Kunt Tulgar, Nazif Tunç, Yücel Çakmaklı, Lokman Kondakçı…
1970’ler siyasetini takip edenler Lokman Kondakçı adını iyi bilir. Avrupa Ülkücü Türk Dernekleri Federasyonu başkanlığı yaptı. İçişleri Bakanı Hasan Fehmi Güneş, o dönem Almanya’da başta Abdi İpekçi cinayeti olmak üzere bazı bilgiler almak için Lokman Kondakçı ile buluşmuş, o da bazı isimler vermişti. Sonra Lokman Beyi vurdular diye hatırlıyorum. Detaylara girmeyeyim şimdi, 12 Eylül darbesi olunca Türkiye'ye döndü, kendi ifadesine göre “1876'dan beri fındık üreten bir aileye” mensuptur; 1981’de İstanbul Fındık İhracatçıları Birliği başkanlığı yaptı… DYP’den siyasete girdi….
Uzatmayayım çocuklar, “Fındık Kralı” Lokman Kondakçı, bir dönem sinema sektörüne girdi:
ÜLKÜCÜ SAMSUNLULAR EKİBİ
Lokman Kondakçı, 1985 yılında Varlık Filmi kurdu. O dönem video kasetler furyası vardı ve yapımcılar ardı ardına film çekiyordu. Tam emin değilim ama Lokman Kondakçı iki yılda bin film çekti diye duydum, bunların sayısı bir yerde var mıdır acaba?
Beyaz perde için de film yaptı.
Lokman Bey Karadenizli idi ve Varlık Film şirketinde Karadenizli sayısı çoktu. Mesela yönetmenlerden Çayelili Yusuf Kurçenli, Samsunlu İsmail Güneş, Tokatlı Ömer Uğur gibi…
Samsunlu yapımcı Lokman Kondakçı, Samsunlu yönetmen İsmail Güneş’e ilk filmini çekmesi için fırsat tanıdı: Gün Doğmadan.
Samsunlu Kondakçı ve Güneş, filmin başrolünde Samsunlu hemşerisini oynattı. Mehmet Aslantuğ!
Bu film, Mehmet Aslantuğ’un kariyerindeki ilk uzun metrajlı film oldu.
Kondakçı, Güneş ve Aslantuğ hemen ardından ikinci film yaptılar: Ateş Böceği.
Sinema bilgilerine bir nokta koyup Aslantuğ’un ülkücü geçmişine bakalım çocuklar…
ERKAN MUMCU
1980’lerde…
Mehmet Aslantuğ İstanbul Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İşletme bölümünde öğrenciydi.
Denilene göre çocuklar; çok ülkücü gibi Aslantuğ’un gerçek üniversitesi Beyazıt Meydanı’ndaki Marmara Kıraathanesi oldu. Öyle kahve deyip geçmeyin, gerçek “okul” görevi vardı. Bir devrin kültür ocağının müdavimleri arasında; Erol Güngör, Mehmet Çavuşoğlu, Mehmet Genç, Muzaffer Ozak, Mehmet Şevket Eygi, Osman Yüksel Serdengeçti, Muhittin Nalbantoğlu, Sezai Karakoç, Nevzat Kösoğlu, Galip Erdem, Ahmet Er, Prof. Dr. İbrahim Kafesoğlu, Mustafa Ok, Necmettin Hacıeminoğlu, Erdem Bayazıt, Cahit Zarifoğlu gibi nice isimler vardı…
Sevgili Aslantuğ, bu müdavimlerinden kimleri ne kadar tanıdı, kimlerden feyz aldı bilmiyorum.. Zaten 1980’ler ortasından kahve etkisini kaybetti.
Anlatılanlara göre Aslantuğ okuyan biriydi, Sahaflar Çarşısı’nda sıklıkla görülürdü.
O dönem Aslantuğ gibi kendisi gibi, 20’li yaşların ortasındaki ülkücü Erkan Mumcu ile tanıştı. Varlık Film setinde biri başrol oyuncusu, diğeri hem senaryo yazan hem de yönetmen İsmail Güneş’in asistanlığını yapan idi…
Ülkücüler Erkan Mumcu ile Mehmet Kahraman o dönemler Yazı Dergisi çıkarıyorlardı; Mehmet Aslantuğ burada yazı yazdı mı acaba? Yine çok ayrıntılara boğdum sizi çocuklar…
AVNİ ÖZGÜREL-OSMAN SINAV
Sevgili Mehmet Aslantuğ, sinemadan TRT’ye geçti; senaryosunu ülkücü Avni Özgürel'in yazdığı Belene dizisinde oynadı. Yine Avni Bey'in yazdığı İz Peşinde dizisinde de başroldü.
Ardından ülkücü yönetmen Osman Sınav’ın Kapılar Açmak filminde oynadı. Bu filmiyle Aslantuğ Altın Portakal aldı…
Yani çocuklar Mehmet Aslantuğ’un çevresinde o dönem hep ülkücüler vardı…
Geçtiğimiz yıl Ak Parti Belediye Başkanı Şenol Kul, İstanbul’da Lokman Kondakçı’dan Mehmet Aslantuğ’a kadar Samsunluları bir araya getirdi.
Toparlayayım artık çocuklar…
Mehmet Aslantuğ bugün Türkiye İşçi Partisi Muğla milletvekili adayı. Bu haberi alınca çok sevindim, siyasette sevgili Aslantuğ gibi nitelikli isimler olmalı diye düşünüyorum.
Çocuklar size son şunu da söylemeliyim; Lokman Kondakçı, Erkan Mumcu, Avni Özgürel, İsmail Güneş, Osman Sınav gibi ülkücüler, donanım sahibi entelektüellerdir aynı zamanda. Mehmet Aslantuğ’un “bu okuldan” çıkıp birikimini siyaset dünyasında kullanması mutlu bir gelişmedir…
Sevgili Aslantuğ, hiçbir zaman büyük bir jön olmadı ama hiçbir zaman da magazine düşen lümpen biri olmadı. Oyunculuğuyla, özel yaşamıyla Türkiye'ye hep bir kalite getirdi. Bunu siyasette de göstereceğinden eminim…