Kosova hükümeti, "siber güvenliği artırmak" amacıyla TikTok'un, devlet kurumlarında kurulumu, kullanımı ve çalıştırılmasını yasaklama kararı aldı. Daha önce de pek çok hükümet, TİKTOK’u yasaklamıştı. İşte detaylar…

Kosova'nın kararı, Çinli sosyal medya platformunun yasaklandığı diğer ülkeleri akıllara getirdi. HABERTÜRK’ün derlediği habere göre, TİKTOK’u yasaklayan diğer ülkeler şöyle:

ABD

ABD’de aylardır görüşülen Tiktok yasası ABD Başkanı Joe Biden tarafından nisanda imzalandı. 9 ay içerisinde bir Amerikan firmasına satılmaması halinde TikTok ABD'de yasaklanacak. Çinli şirket bu satışa yanaşmazsa ABD’de Tiktok’un indirilmesi engellenecek.

AFGANİSTAN

Bloomberg'e göre Afganistan'da iktidarı ele geçiren Taliban, platformun içeriğinin "İslami yasalara uygun olmadığını" söyleyerek Nisan 2022'de TikTok'u ülke genelinde yasakladı.

AVUSTRALYA

2023 Nisan ayından Avustralya, İçişleri Bakanlığı tarafından dile getirilen güvenlik endişelerini gerekçe göstererek uygulamayı federal hükümete ait tüm cihazlarda yasakladı.

BELÇİKA

Belçika, TikTok'un hükümet yetkililerinin iş telefonlarında kullanılmasını yasakladı. Belçika Başbakan Alexander De Croo, yasağı gerekçe olarak uygulamanın Çin istihbarat servisiyle işbirliği içinde olduğunu söyledi.

DANİMARKA

Danimarka Savunma Bakanlığı çalışanların iş cihazlarına TikTok indirmesini yasakladı. Yine ülkenin Siber Güvenlik Merkezi tarafından değerlendirilen güvenlik hususlarıyla ilgili olarak çalışanlara uygulamayı mümkün olan en kısa sürede kaldırmaları söylendi.

NEPAL

Kasım 2023'te Nepal, TikTok'u "toplumsal uyumu" bozduğu gerekçesiyle yasakladı. TikTok ülkede özellikle genç ve kadın sosyal medya kullanıcıları tarafından yaygın olarak kullanılıyordu.

AVRUPA BİRLİĞİ

27 üyeli Avrupa Birliği'nin (AB) üç temel kurumu olan Avrupa Parlamentosu, Avrupa Komisyonu ve AB Konseyi'nin çalışanlarının telefonunda TikTok yasaklandı. Avrupa Parlamentosu, milletvekillerine ve personele TikTok'un şahsi telefonlardan da silinmesini tavsiye etti.

FRANSA

TikTok, X ve Instagram gibi sosyal medya platformlarının hükümet görevlilerinin telefonlarında "eğlence amaçlı" kullanımı yasaklandı. Fransa buna gerekçe olarak veri güvenliğiyle ilgili endişeleri gösterdi. Fransa ayrıca ülkenin Hint-Pasifik'teki kolonisi Yeni Kaledonya'da bağımsızlık yanlılarının anayasa reformu girişimine karşı başlattığı hareketin ardından bölgede TikTok'u engelledi.

HOLLANDA

Doğrudan bir yasak olmasa da Hollandalı yetkililere TikTok'u kullanmamaları söylendi.

YENİ ZELANDA

Birçok Avrupa ülkesinin benzer kararlar almasının ardından Yeni Zelanda Parlamentosu, TikTok'un tüm personel cihazlarında yasaklandığını duyurdu.

NORVEÇ

Norveç Parlamentosu TikTok'u hükümet cihazlarında yasakladı, ancak çalışanların uygulamayı kişisel cihazlarında kullanmalarına izin verdi. Norveç Adalet Bakanı Emilie Enger Mehl, uygulamanın Rusya ve Çin tarafından risk barındırdığını söyledi.

KANADA

Diğer ülkelere benzer şekilde Kanada TikTok'u hükümete ait tüm mobil cihazlardan yasakladı. Yetkililer, kısmi yasağın uygulamanın "gizlilik ve güvenlik açısından kabul edilemez düzeyde risk" sunmasından kaynaklandığını söyledi.

HİNDİSTAN

"İran seçimlerini reformcu Türk aday Mesud Pezeşkiyan kazanır" "İran seçimlerini reformcu Türk aday Mesud Pezeşkiyan kazanır"

Hindistan, 2020 ortalarında sosyal medya platformunu yasakladı, bu durum ByteDance'in en büyük pazarlarından birine mal oldu. Hindistan hükümeti Çin'e ait 59 uygulamayı, kullanıcıların verilerini gizlice Hindistan dışındaki sunuculara aktardıklarını iddia ederek yasakladı.

TAYVAN

TikTok'un milli güvenlik riski oluşturduğu yönünde FBI tarafından yapılan açıklamanın ardından Tayvan, uygulamayı kamuda yasakladı. Çin yapımı yazılım içeren uygulamaların devlete cep telefonu, tablet ve bilgisayarlarda kullanılamayacağı bildirildi.

İNGİLTERE

İskoçya hükümetinde ve İngiltere parlamentosuna ait tüm elektronik cihazlarda TikTok uygulamasının yasaklanacağı bildirildi.

Editör: Habererk Haber Merkezi