Z ve Y kuşağı hayattan neler bekliyor? Online Fransızca Kursu Preply araştırması gençlere ışık tuttu.
Dünyanın en büyük online dil öğrenme platformlarından biri olan Preply, milyonlarca öğrenci ve öğretmeni bir araya getirerek edindiği deneyimle, Z ve Y kuşaklarının öğrenme alışkanlıklarındaki köklü değişimi ortaya koyan bir araştırma yayınladı. Bu kapsamlı araştırma, Avrupa, Asya, Kuzey ve Güney Amerika'da Türkiye dahil olmak üzere 9 farklı bölgeden 5.400'den fazla katılımcıyla yapıldı. Araştırma, bu iki kuşağın teknoloji kullanımı, finansal hedefler ve sosyal sorumluluk konularında önceki nesillerden nasıl farklılaştığını göstermektedir.
Finansal İstikrar tüm dünyada gençler için ilk önceliklerden!
Araştırmaya göre, katılımcıların %61'i finansal istikrarı hayatlarındaki en önemli üç hedeften biri olarak görüyor. Bu oran, aile ile vakit geçirmek ve fiziksel sağlığa verilen önemi yüzde 24 farkla geride bırakıyor. Arjantin, Japonya ve Güney Kore gibi ülkelerde finansal istikrar en çok odaklanılan konu olarak öne çıkıyor. Milenyum kuşağının %64'ü finansal istikrarı ilk sıraya koyarken, Z kuşağında bu oran %59 olarak kaydedildi. Z kuşağı, milenyum kuşağına göre daha az oranla finansal güvenceyi hedeflese de, bu alan hala büyük bir öncelik taşıyor.
Türk gençleri için romantik ilişkiler eski öneminde değil.
Türkiye’de, finansal istikrar en önemli ikinci hedef olarak belirlendi. Araştırmaya katılan Türk gençlerinin yarısı kariyer gelişimini birinci sıraya koyarken, romantik ilişkiler %15 ile en az önemsediği konu oldu. Bu veriler, Türkiye’de gençlerin kariyer odaklı olduğunu ve romantik ilişkilerin arka planda kaldığını gösteriyor. Ayrıca, Türkiye girişimcilik ruhunun en güçlü olduğu ülkelerden biri olarak öne çıkıyor. Türk katılımcıların %38'i kendi işini kurmayı iş hayatındaki en önemli üç hedeften biri olarak gördüğünü belirtti.
Türkiye’de her 5 kişiden 3’ü yapay zekayı aktif olarak kullanıyor.
Araştırmanın en dikkat çekici sonuçlarından biri, Türkiye'nin yapay zeka teknolojisini hızla benimsemiş olmasıdır. Türkiye’de her 5 kişiden 3'ü yapay zekayı aktif olarak kullandığını ifade etti. Bu oran, ABD, Almanya, İspanya gibi ülkelerden daha yüksek çıktı. Yapay zeka, bilgi toplama (%34), çeviri yapma (%34), iş amaçlı kullanım (%30) ve içerik oluşturma (%29) gibi çeşitli alanlarda kullanılıyor. Katılımcıların büyük bir kısmı, yapay zekanın iş hayatı ve günlük yaşam üzerindeki etkisinin artmakta olduğunu vurguluyor.
Gelişmiş Çeviri uygulamalarına rağmen dil öğrenmek halen önemli bir kişisel gelişim.
Chicago Üniversitesi’nden Dilbilim Profesörü ve Preply Dil Uzmanı Dr. Melissa Baese Berk, araştırmanın sonuçlarını değerlendirerek, "Günümüzde dil öğrenme becerisi ve yapay zeka kullanımı, profesyonel dünyada oldukça değerli hale geldi" dedi. Preply, Z ve Y kuşaklarının beklentilerini analiz ederek, gelecekte daha etkili öğrenme yöntemleri sunmayı hedeflediğini belirtti. Ayrıca araştırmayı hazırlayan analistler; “Seyahat ve kültürel trendlerin yıllara göre önemli değişimler göstermekteler son yıllarda platformumuzda Fransızca özel derslere talebin arttığını gözlemlemekteyiz. Bu doğrultuda Fransızca online kurs öğretmen kadromuzu genişletmeye ve mevcut talebi karşılamaya çabalıyoruz” şeklinde yorumlarını iletmişlerdir.