Sevgili arkadaşlar,
Malumunuzdur son üç çeyrektir küçülmeye devam eden ekonomimizin 4.çeyrekte de küçülmemesi için; Temmuz ayında başlayan faiz indirimleri ve kamu bankaları öncülüğünde bireysel kredilerin tüketimi tahrik etmesi yoluyla, diğer alanlardaki küçülmenin aksine "hane halklarının tüketimleri" %1,5 oranında artırılarak, üçüncü çeyrekte toplam %0,9 oranında bir büyüme oranına ulaşabildik.
3.Çeyrekte toplam kredi hâcmi düşerken konut kredilerinde yaklaşık 20 milyar, bireysel kredilerde ise 28 milyar TL artış meydana geldi...Bu kredilerle konut, otomobil ve beyaz eşya sektörlerine can suyu vermişiz. Eski yıllardan benzer bir örnek verelim mi? 2017 yılında 295 milyar TL Hazine kefâletli (KGF kaynaklı) kredi dağıttık ve o çeyrekte de ekonomiyi %7,4 büyümüştük...
2018 yılının Ağustos ayında ise 2 Trilyon 138 milyar TL olan "ticari krediler" 2019 Kasım ayında 2 Trilyon 15 milyar TL'ye indi. Oysa ki, enflasyon oranını da dikkate aldığımızda ekonomi büyüyor dememiz için, toplam ticari krediler en az %15 artışla 2 Trilyon 350 milyar TL olmalıydı...
Bu büyüme verisinin aksine son dört çeyrek dönemde olduğu gibi, 2019 yılı 3. Çeyrekte de yine yatırım harcamaları %12,6 oranında AZALMAYA devam etmiş.
Bilindiği üzere ağırlıklı tüketime dayalı bu hesaplama yöntemine göre, toplam büyüme rakamlarını %60 oranında "hane halkı tüketimleri" belirlemektedir.
Özetle; kamu bankaları kaynaklı ucuz bireysel kredilere ve yapay tüketime dayalı 3. Çeyreğin %0,9'luk büyüme rakamı tam bir illüzyondur.
Daha da önemlisi 4.Çeyrekte de yatırım harcamaları büyük miktarlı eksi oranlarını korumakta ve %10 artacağı düşünülen ihracat artışı ise maalesef %1,7 gibi çok küçük bir oranda kalmıştır. Yani "üretim, verimlilik, ihracata" dayalı büyüme lafları yine havada kalmıştır.
Sevgili arkadaşlar, inanın ki bu satırları canım acıyarak yazıyorum...Daha şimdiden "algı cambazları" 4.çeyrekte %5 büyürsek bu yılı pozitif kapatabiliriz diye milleti gazlamaya devam ederken, Kasım ayi elektrik tüketim rakamları açıklandı; Türkiye son 50 yıldır ortalama her yıl elektrik tüketimini %6-7 arasında artırırken, Kasım ayında tüketim bir önceki yıla göre %1,8 düşmüş. Yıl toplamında da elektrik tüketiminde düşüş oranı %2'yi bulacak...
Bu verilere karşın, "yandaş koro" 4.Çeyrekte %5 büyüyeceğiz diye hepimiz aklıyla alay etmeye devam ediyorlar. Elektrik tüketimi düşen bir büyüme..!
Bir arkadaşımız sormuş; "iyi de niye bu algı operasyonunu yapıyorlar ki?"
EL CEVAP; Sözde algılarla oynayarak ve işlerin iyi gitmeye başladığına tüketicileri veya piyasa aktörlerini ikna ederek, tüketim yoluyla ekonomide canlanmayı sağlayacaklarını düşünüyorlar...