Analiz

Hıdırellez nedir? Ne zaman kutlanır?

Abone Ol

HIDIRELLEZ HİKAYESİ NEDİR?

Rivayete göre Hızır, İlyas ve İskender (Zülkarneyn) ölümsüzlük suyunu bulmak üzere yola çıkarlar. Belli bir zaman sonra 3 ayrı yola giderek ölümsüzlük suyunu ayrı ayrı aramaya karar verirler. Fakat bir yerden sonra Hızır ve İlyas’ın yolları kesişir. Yolculuklarına birlikte devam ederler. Zulumat (karanlıklar) ülkesine ulaştıklarında bir çeşmenin başında durup yemek yemeye karar verirler. Yanlarında getirdikleri kurutulmuş balığı tam yemek üzere çantalarından çıkaracakken çeşmeden akan su balığa sıçrar. Balık, bir anda canlanıp suyun içine atlar. Böylece Hızır ve İlyas ölümsüzlük suyunu bulduklarını anlarlar. Bu suyu hemen içerler. O sırada bir melek gelir ve kıyamete kadar yaşayacaklarını ancak yaşadıkları sürece insanlara yardım edeceklerini bildirir. Böylece Hızır karadaki, İlyas ise denizdeki insanların yardımcısı olur. Denilir ki kim ne zaman darda kalsa Hızır veya İlyas’ın ruhu bir bedene girip darda kalana yardım eder.

6 Mayıs günü Hz. Hızır ve Hz. İlyas’ın buluştukları gündür. Bu nedenle halk arasında bu güne dair yaygın inanışlar vardır. Örneğin Hz. Hızır ve Hz. İlyas’ın bir gül ağacının dibinde buluştuklarına inanıldığı için gül ağaçlarının dibine o sene kabul olması istenilen dilekler bir kağıda yazılarak gömülür. O gün yağmur yağarsa Hz. Hızır ve Hz. İlyas’ın ağladıkları düşünülür. Yeryüzündeki her şeyin nurlanacağına ve şifa vereceğine inanılır. Bu nedenle o gün toplanan kır çiçekleri kaynatılarak suyu içilir, 41 gün boyunca o suyla yıkanılır. Meyve vermeyen ağaçlar korkutulur. Hz. Hızır’ın o gün dolaştığı evlerde ve mekanlarda bolluk, bereket görüleceği de düşünülür. O gece eve Hz. Hızır gelsin niyetiyle kapılar aralık bırakılır, evler temizlenir, yiyecek ve içecekler de bereketlensin diye ağzı açık bırakılır. O gece iki ekmek mayalanır. Birine varlık birine yoluk denir. Ertesi sabah hamurların kabarma durumlarına göre o yılın nasıl geçeceği anlaşılır.

HIDIRELLEZDE HALK İNANIŞLARI

Halk İnanışları
Hıdırellez pilavı, çörek, börek, sütlaç gibi yiyecekler hazırlanır. Hıdırellez günü ev temizlenmez, dikiş dikilmez, tarla sürülmez, çamaşır yıkanmaz, ağaç kesilmez. Hıdırellez günü sabah erkenden pencereler ve kapılar açılarak, bereket ve sağlık duaları edilir. Ataların mezarları ya da türbeler ziyaret edilir.


HIDIRELLEZ DİLEKLERİ HANGİ GÜN HANGİ SAAT YAPILIR?


Hıdırellez gelenekleri arasında en yaygın olanı gül ağacı altına dilek dilemektir. Bu gelenek Hıdırellez akşamında yani 5 Mayıs 2021 akşam ezan vakti gerçekleştirilir. Dilekler bir kağıda yazılıp asılabileceği gibi şekil olarak da gül ağacının altına çizilebilir.6mayıs sabahı gün doğmadan çizilen dilekler denize atılır. Deniz kenarında çizilen dileklerin,denizin dalgasıyla silinmesi hızlı bir şekilde o yıl içerisinde kabul olacağı inancı vardır.

Gül ağacına 5 mayıs akşamı bağlanan para 6 mayıs sabahı alınarak çanta,cüzdan veya ceplerde taşınması o yıl bereketi simgeler.Hıdırellez ile ilgili çok sayıda rivayet bulunmaktadır.