Politika

26 ilden çıkan sonuçlar: AKP üçüncü partiye düştü

İdeaPolitik Enstitüsü'nün gerçekleştirdiği genel yaşam memnuniyeti ve siyasi partilerin oy oranlarına ilişkin araştırma yaptı.

Abone Ol

İdeaPolitik Enstitüsü'nün gerçekleştirdiği genel yaşam memnuniyeti ve siyasi partilerin oy oranlarına ilişkin araştırma sonuçlarına göre, Türkiye'de kararsız seçmenlerin oranı dikkate değer bir şekilde yüksek.

23-26 Haziran 2024 tarihleri arasında yapılan ve 26 ilde 1824 kişinin katıldığı ankette, eğer o hafta seçim yapılsa, kararsızların oranının %25,5 olduğu görüldü. Boş oy kullanacağını belirtenler %6, fikir beyan etmeyenler %5,6 ve oy kullanmayacağını ifade edenler ise %0,5 oranında.

Anket sonuçlarına göre, CHP %21,6 ile en yüksek oy oranına sahip parti olarak öne çıkarken, AKP %21 ile onu takip etti. Kararsızlar ve diğer belirsiz oy grupları dikkate alındığında, CHP'nin oy oranı %35,2'ye, AK Parti'nin ise %34,3'e yükseldi. DEM Parti %12,4 ile üçüncü sırada yer alırken, MHP %5,6 ile dördüncü ve Yeniden Refah Partisi %4,2 ile beşinci sırada bulunuyor. İYİ Parti %3,6 ve Zafer Partisi %3'lük oy oranlarıyla sıralamada yer aldı.

Yaşam memnuniyeti ile ilgili olarak, katılımcıların büyük bir çoğunluğu (%66,7) Türkiye'nin karşı karşıya olduğu en büyük sorunun ekonomi olduğunu belirtti. Ankete katılanların sadece %30,9'u geçimlerini sağlayabildiklerini ifade ederken, hayatından memnun olanların oranı %30 seviyesinde. Katılımcıların yaklaşık %75'i çocukların ve gençlerin geleceğe umutlu bakmadığını düşünüyor.

"Son zamanlarda hayatınızdan ne kadar memnunsunuz?" sorusuna ise katılımcıların %29,2'si "Hiç memnun değilim", %28,5'i "Memnun değilim", %30'u "Memnunum", %12,13'ü ise "Kararsızım" şeklinde yanıt vermiş.