Sağlık

İşte Böbrek Dostu Besinler

Abone Ol

Böbreklerimiz vücudumuzdaki zararlı maddeleri atmaya yarayan boşaltım sistemidir. Kendimize iyi bakar, sağlıklı beslenirsek böbreğimize de iyi bakmış oluruz.

Peki sağlıklı bir bünye için neler tüketmeliyiz?

-Kırmızı ve Mor Sebzeler; çilek, kızılcık, ahududu, yaban mersini,…

Magnezyum ve C Vitamini yönünden güçlü olan besinlerdir. Antioksidan özellikleri ile iltihabı azaltırlar ve böbreklerin işleyişini kolaylaştırırlar. Tercihe göre taze ya da dondurulmuş olarak tüketilebilir.

-Balık; omega 3 yağ asitleri içerir. Omega 3 yağ asitleri de vücuttaki iltihabı azaltır ve böylelikle böbrekler görevlerini rahatlıkla yerine getirebilir. Kızarmış balık yerine buharda ya da kavrulmuş balık tercih etmek daha sağlıklı olacaktır.

-Yumurta Akı; böbrek hastalığı olan kişilere önerilebilir özellikle. Yüksek protein içerir. Yüksek protein de böbreklerin düzenli çalışmasını sağlar. Böbrek hastalığı olan kişiler yumurta sarısı yemekten kaçınmalıdır.

-Zeytinyağı; kalbe ve böbreklere iyi gelen bir gıda takviyesi daha. Zeytinyağı iltihaplanmayı önler. Sızma zeytinyağı normal zeytinyağından daha fazla antioksidan içerir. Günlük yemeklerde ve yemekelr için kullanılacak soslarda da tercih edilebilir.

-Sarımsak; böbrek hastalığı ve kalp hastalığı olasılığını etkili bir şekilde azaltabilen antioksidanlar ve pıhtılaşma önleyici özelliklere sahiptir. Her gün aç karnına 1-2 diş çiğ sarımsak yemek, vücuttaki kötü kolesterol seviyelerini ve iltihabı büyük ölçüde azaltabilir.

-Soğan; böbrekleri temizlemeye yardımcı olan güçlü antioksidanlarla doludur. Böylelikle birçok böbrekle ilgili sağlık sorununu önlemeye yardımcı olur. Çiğ soğan, böbrek taşlarının doğal olarak tedavi edilmesine yardımcı olabilir.

-Lahana; böbreklerinize ciddi bir zarar vermeden önce serbest radikalleri parçalamaya yardımcı olan fitokimyasallarla doludur. Ayrıca, B6 vitamini (124 mcg / 100 g), C vitamini (36.6 mcg / 100 g) ve K vitamini (76 mcg / 100 g), lif (2.5 mg / 100 g) ve folik asit (43 mcg / 100 g) içerir.

Bunların tümü optimal böbrek sağlığına yardımcı olur. Bu yapraklı yeşilin minimum potasyum içeriğine sahip olduğu göz önüne alındığında, diyaliz diyetine de harika bir katkı sağlar.

-Kırmızı Dolmalık Biberler; kandaki atıkları parçalamaya yardımcı olur ve bu nedenle böbrek sağlığına katkıda bulunur. (yeniçağ)