Politika

İYİ Parti’den “bozkurt” işareti hamlesi

İYİ Parti Hatay Milletvekili Adnan Şefik Çirkin, "Bozkurt" işaretinin ulusal bir sembol olarak kabul edilmesi için TBMM'ye bir yasa teklifi sundu.

Abone Ol

İYİ Parti Hatay Milletvekili Adnan Şefik Çirkin, "Bozkurt" işaretinin ulusal bir sembol olarak kabul edilmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) bir yasa teklifi sundu. Teklifte, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün bu işareti ulusal bir sembol olarak benimsediği ve geniş çapta kullanılmasını önerdiği belirtildi. Çirkin, Medyascope ile yaptığı röportajda, "Bu işaret siyasi bir simge değil, Türk milletinin tarihi bir sembolüdür ve siyasi olarak tanımlanamaz" dedi.

EURO 2024'te Türkiye-Avusturya maçında gol sevincinde "Bozkurt" işaretini yapan A Milli Takım oyuncusu Merih Demiral'a UEFA tarafından soruşturma açılmasının ardından Çirkin, işaretin ulusal sembol olarak kullanılmasını öngören kanun teklifini meclise sundu. Teklif, Atatürk'ün de işareti kullandığını ve yasaklanamayacağını, Türklüğü temsil ettiği için kültürel ve sportif etkinliklerde sergilenmesinin cezalandırılmaması gerektiğini savundu.

UEFA'nın Demiral'a verdiği iki maçlık men cezasına siyasi çevrelerden gelen tepkiler arasında, "Bu kararı şiddetle kınıyoruz" ifadesi yer aldı. Çirkin, "UEFA'nın kararı büyük bir haksızlık. Bu, Türk milletine karşı Batı'nın alerjisinin bir göstergesi olabilir" diyerek kararı eleştirdi ve işaretin tüm Türk devletlerinde kullanıldığını, Atatürk'ün de ulusal sembol olarak ilan ettiğini ve geniş çapta kullanılmasını istediğini vurguladı.