Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Erkin Pekmezci, temas yoluyla bulaşan ve kaşıntıyla belirti veren uyuz vakalarındaki artışa dikkat çekti. Pekmezci, “Kollarda, ellerde, dirseklerde ve karında kaşıntı varsa uyuz olabilirsiniz. Vaka sayısı artıyor” dedi.

Medipol Üniversitesi Sefaköy Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Erkin Pekmezci, uyuzun son yıllarda ülkemizde hızla yayıldığını belirterek, temas yoluyla bulaştığını ve bir kişinin hasta olmasının tüm aileyi risk altına soktuğunu vurguladı.

Kaşıntı ve Kızarıklıkla Belirti Veriyor

Uyuzun yoğun kaşıntıyla kendini gösterdiğini ifade eden Pekmezci, "Hastalığın kuluçka süresi bir hafta ile bir ay arasında değişir. Özellikle geceleri kaşıntı şiddetlenebilir ve uykuyu bölebilir" dedi.

Bağımlılıkla Mücadelede Yeni Bir Örnek: Gönüllü Eğitmenlik Bağımlılıkla Mücadelede Yeni Bir Örnek: Gönüllü Eğitmenlik

Tedavide İki Yöntem

Pekmezci, uyuz tedavisinde dışarıdan uygulanan ilaçlar ve ağız yoluyla alınan ilaçlar olmak üzere iki yöntemin tercih edildiğini belirtti. Dışarıdan kullanılan ilaçların zor uygulanabildiğini söyleyen Pekmezci, ağız yoluyla tedavinin daha pratik olduğunu ifade etti.

Bebekler ve Yaşlılarda Farklı Seyir

Pekmezci, bebeklerde ve yaşlılarda hastalığın farklı belirtilerle seyrettiğini belirterek, yaşlılarda kaşıntının genellikle kuruluğa bağlı cilt rahatsızlığı ile karıştırılabileceğini, bebeklerde ise kırmızı döküntü ve yaraların avuç içi, ayak tabanları ve kafa derisinde görülebileceğini vurguladı.

Uyuz Nedir?

Uyuz, Sarcoptes scabiei adlı parazitin neden olduğu, deride yoğun kaşıntıya yol açan bulaşıcı bir hastalıktır. Genellikle insandan insana yakın temas yoluyla bulaşır ve kaşıntı en yaygın belirtisidir. Kaşıntı, özellikle geceleri artar ve hastalığın ilerlemesiyle birlikte ciltte kırmızı döküntüler, kabarcıklar ve çizikler oluşur.

Hastalığın kuluçka süresi bir hafta ile bir ay arasında değişir ve tedavi edilmediğinde tüm aile bireylerine bulaşma riski yüksektir. Tedavi, genellikle dışarıdan uygulanan kremler veya ağızdan alınan ilaçlarla yapılır.