Siyaset bir sanattır. Siyasetçi odur ki, yaptığı yanlışları meydanlarda seçmenlere alkışlatandır.
AKP daha doğrusu Sn. Erdoğan’da tam bunu yapıyor.
AKP’nin yaptığı hatalarının binde birini, bir başka iktidar partisi yapsa iktidarda bu kadar kalamazdı. Bunun nedeni: İktidar olmak isteyen muhalefet partileri, AKP’yi ayakta tutan toplumsal gerçekleri çok iyi inceleyip ona göre siyaset geliştirememeleridir.
Dinliyoruz, seyrediyoruz. Bayan feryat ediyor: “Çocuğuma süt alamıyorum, ama oyum yine de AKP’ye”. Diyor. Nedenini sosyolojik olarak araştıran muhalefet partisi var mı?
Bir başka kadın: “Evime ekmek alamıyorum tek gelirimiz bin sekiz yüz lira emekli maaşı, ama bundan başka parti mi var?” Neden acaba?
Köyde Mehmet ağa: “Çalıyor ama çalışıyor. Alnı da secdeye değiyor” Derken neden böyle diyor, araştırılmış mı?
Masa başında okey oynayanlardan birisi:” Çocukları o kadar gemiyi nasıl aldı?” Sorusuna bir başkası: “Tabi ki bal tutan parmağını yalayacak.” Neden der hiç soruşturuldu mu?
Oğlu ya da kızı KHK ile mahkeme kararı olmadan işinden aşından olmuş baba:” O da gitmeseydi, demeseydi” neden demiştir acaba sorgulandı mı?
Çocuğu açığa alınmış bir mühendis ya da doktorun babası her şeye rağmen: “ Seçim olsa oyum AKP’ye” neden der acaba? Hiç sorgulandı mı?
Süt fiyatı yerlerde sürünüyor: “Süt fiyatları bizi iflasa götürecek. Böyle giderse ineklerimizi kestireceğiz, borcumuzu ancak böyle kapatabileceğiz”. Diyen süt üreticisi; “Ama bundan başka da oy verecek kimse yok” neden der acaba soruşturuldu mu?
İşleri kötü, SGK borcunu, kirasını ödeyemeyen esnaf, kendi durumunu unutup, “Şuraya bak, herkes zengin, bu kadar araba nerede var?” neden ve niçin diyor?
Aldığı kredi le işletme kurmuş ama işler hesapladığı gibi gitmemiş, bankaya kredisini ödeyememiş vatandaş; “Ne yapsalardı yani! Bundan başka oy verilecek parti mi var?” neden demekte sorguladık mı?
“100 lira ile pazara çıktım. Filem boş, her şey ateş pahası!. Geçen yıla göre her şeyin fiyatı iki kat artmış” diyen vatandaş. “Yine de oyum Tayyip Erdoğan’a” neden demekte hesabını yaptık mı?
Örnekleri çoğaltmak, yazıyı uzatmak olası.
Önemli olan, bu kadar olumsuzluğa karşın vatandaşı bu şekilde düşünmeye iten SOSYOLOJİK olgu nedir?
Muhalefetin açmazı, bu sosyolojik vakayı bilmeden ve çözmeden İKTİDAR olması hayaldir.
Sevgili okurlarım! Siz bu şansı görüyor musunuz? Anketlerde halen % 30-35 lerde oy alan bir AKP ve Sn. Erdoğan var!
Bunun sosyolojik izahı nedir?
Muhalefetin iktidar olma şansı, bu SOSYOLOJİK sorunun izahında saklıdır.