Üniversite sınav sonuçları açıklandı. Geleceğimizi inşa edecek olan çocuklarımızın durumu; sınav sonuçları itibarıyla içler açısı. Ülkemizin geleceği hakkında düşünen ve kafa yoranların, ortaya çıkan bu karamsar tablo karşısında üzülmemesi mümkün değildir. Geleceğe ilişkin iyimser beklentilerimiz ve umutlarımız bir kez daha dumura uğramıştır.
Temel Yeterlilik Testinde ( TYT) sınavı geçerli olan 2 milyon 260 bin 273 aday testlerde; Türkçe’de 40 sorudan 16,179 soruya, sosyal bilimlerde 20 sorudan 6,003 soruya, temel matematikten 40 soruda 5,642 soruya, fen bilimlerinden 20 soruda 2,828 soruya ortalama doğru cevap vermiştir.
Alan Yeterlilik Testi’ne (AYT) girip sınavı geçerli kabul edilen 1 milyon 877 bin 568 aday ise; Türk dili ve edebiyatından 24 soruda 4,743 soruya, tarih-1’den 10 sorudan 1,617 soruya, coğrafya-1’den 6 sorudan 2,271 soruya, tarih-2’den 11 sorudan 1,465 soruya, coğrafya-2’den 11 sorudan 2,856 soruya, felsefe grubu testinden 12 sorudan 2,017 soruya, din kültürü ve ahlak bilgisi veya ek felsefe grubu testinden 6 sorudan 2,098, soruya, matematikten 40 sorudan 3,923, soruya, fizikten 14 sorudan 0,467 soruya, kimyadan 13 sorudan 1,109 soruya, biyolojiden 13 sorudan 1,669 soruya ortalama doğru cevap vermiştir.
Avrupa Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı'nın (OECD) tarafından yürütülen ve her üç yılda bir yapılan PİSA testinde ülkemiz 72 ülke arasında 50. sırada yer almıştır.
Ancak bu hususta çocuklarımızın kabahatli olduğunu yada yeterince çalışmadığını düşünmek son derece yanlıştır. PİSA testinde en başarılı ülkelerin çocukları haftada 10 saat ödev yaparken, bizim çocuklarımız 24 saat ödev yapıyor, ancak buna rağmen başarılı olamıyorlar. Bundan çıkan basit sonuç; sistemin hatalı olduğudur.
Ortaya çıkan durum vahim ötesidir. AK PARTİ iktidarı döneminde eğitim sistemimiz yazboz tahtasına dönüştürülmüştür. Her gelen bakan yeni bir sistem getirmiş ancak her sistem bir önceki yıldan daha kötü sonuçların ortaya çıkmasına neden olmuş, eğitim sistemimiz bir adım ileriye götürülememiştir. Hiçbir hazırlık ve yapılmadan bir sabah kalktığımızda yeni bir sistem ile karşı karşıya kalmışız. Sayın Cumhurbaşkanımız, bir sabah kalkmış ve padişah fermanlarındaki bundan beru ifadesi ile sistem değişikliğine gitmiş, ortalık görkemli İmam Hatip Liseleri ile doldurulmuş. Diğer liseler ihmal edilmiştir. Tüm Cumhuriyet tarihimizde bu kadar eğitim sistemimizde değişiklik yapılmamıştır. Bütün bu hazırlıksız ve keyfi değişikler soncunda ortaya çıkan durum maalesef hüsrandır.
Ülkemiz geleceği, bugünün çocukları olan geleceğin yetişkinleri ile inşa edilebilir. Sistem değişikliklerine derhal son verilmeli, toplumun tüm kesimleri ile birlikte, iktidarı, muhalefeti, diğer siyasi partiler, eğitim sendikaları ve uzman kurum ve kuruluşlar ile birlikte uzunca bir süre içinde acele etmeden, eğitimde başarılı dünya ülkeleri incelenerek bir sitem oluşturulmalı ve oluşturulan bu sistem ve eğitim politikası milli bir politika haline getirilmelidir.
Ülkemizin muhakkak ki beka sorunları vardır. Bu sorunlar ile mücadele edilmelidir. Ancak bu sorunlar iyi yetişmiş, geleceğin yetişkinleri olan çocuklarımız ile bertaraf edilebilir. Yoksa bir sorunu halleder başka sorunlar ile karşı karşıya kalırız. Güçlü ülke; meydanlarda ve ekranlarda atılan nutuklar ile değil iyi yetişmiş vatansever kadrolar inşa edilebilir.