HABERERK ÖZEL TARİFLERİ
Fırında karnabahar hiç bu kadar lezzetli olmamıştı. Karnabahar sevmeyenler bile bu lezzete bayılacak. İşte o fırında karnabahar tarifi...
MALZEMELER
1 orta boy karnabahar
2 adet patates
1 adet havuç
Sebze tozu
SOSU İÇİN
2 yemek kaşığı terayağ
2 tepeleme yemek kaşığı un
2 diş sarımsak
500 ml süt
400 ml tavuk suyu (kaynar suya yarım bulyon yeterli)
1 tutam dereotu
Birer çay kaşığı tuz, karabiber
Üzeri için kaşar rendesi
YAPILIŞI
Sosu için tereyağını tavaya alalım, erirken sarmısağı ekleyip biraz daha kavuralım. Ardından süt ve et suyunu ekleyelim. Kısık ateşte kaynayana kadar karıştıralım. Kısık ateşte kaynayana kadar karıştıralım . Kaynamaya başlayınca dereotunu ve baharatları ekleyelim. Sebzelerin üzerine sebze tozu gezdirip sosu dökelim. Önceden ısınmış 200 derece alt üst ayar fırında 45 dakika pişirelim. Sonra üzerine bolca kaşar rendesi ekleyip dereceyi 150 ye düşürelim 15-20 dakika daha pişirelim .
Afiyetle…
Instagram: ozgeakinciipsalali
Acıbadem sitesinde yer alan bilgilere göre karnabaharın faydaları şöyledir:
1. Kalp hastalıklarına karşı korur
Karnabahar, içerdiği potasyumla kan basıncını dengeler, antioksidanlar ve anti-inflamatuar etki gösteren etken maddelerle kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
2. Kan şekerini dengeler
Günümüzde diyabet olan kişi sayısı hızla artıyor. Diyabet hastalığına karşı etkili olduğu bilinen karnahabar, tedavi sürecinde de öne çıkan bir sebze. Özellikle yüksek lif içeriği kan şekerini dengelemeye yardımcı olur.
3. Zihni dinlendirir
Stresli ve yoğun bir çalışma temposuna sahip olanlar için karnabahar vazgeçilmez bir besin. İşte A, C ve B vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, fosfor, fosfat ve demir zengini olan bu sebze zihni dinlendirir, sinir sistemini güçlendirir.
4. Kansere karşı korur
Vitamin ve mineral deposu olan bu kış sebzesi, indol-3 karbonal ve sulfaran ile içerdiği birçok antioksidanla vücutta oksidatif stresi azaltarak birçok kanser türüne karşı koruyucu özellik gösterir.
5. Kabızlıkla savaşır
Yüksek lifli yapısı kronik kabızlıkla savaşmada ilaç gibidir. Bu etkisinden yararlanmak için mutlaka haftada iki, üç kez sofralarda yer bulmalı. Lifli yapısı sayesinde bağırsak hareketlerini düzenleyerek kronik kabızlığın zemin hazırladığı kalın bağırsak kanseri riskini de düşürür.
6. Kemikleri güçlendirir
Kalsiyum deposu olan bu sebze, K vitamini açısından son derece zengin. Kemik sağlığı ve gelişimi için büyük katkı sağlar.
7. Enfeksiyonlara karşı korucuyu
Enfeksiyonlara karşı koruyucu özelliği bulunan karnabaharın yaprakları da bol miktarda E vitamini içerir. Buharda pişirerek tüketmeyle vitamin-mineral ve etken madde kayıpları en aza indirilerek karnabahardan en yüksek fayda sağlanabilir. Gut hastalığı olanların sınırlı tüketmesi gerekir.
8. Hamilelikte de dostunuz
Hamilelik döneminde sofralarda özellikle yer verilmesi gereken karnabahar folik asit açısından da zengin. Anne karnında bebeğin sağlıklı büyümesine ve gelişmesine katkı sağlar.
9. Toksinlerden arındırır
Karnabahar; karaciğer, böbrekler ve bağırsaklar olmak üzere 3 yoldan organizmanın toksinlerden arınmasını sağlayarak detoks etkisi gösterir. İçerdiği treonin ve kuersitrin maddeleri ülsere karşı koruyucu etki gösterir. Tüketim sonrası sindirim ve gaz şikayeti olanlar kimyon ekleyerek tüketirlerse bu etkisini azaltabilirler.
10. Diyette yakın arkadaşınız
Karnabahar düşük kalorili ve bol lifli bir besin olmasından dolayı diyet esnasında en çok tüketilmesi gereken sebzeler arasında yer alır. Uzun süre tokluk hissi verdiği gibi daha hızlı kilo verilmesine yardımcı olur. Karnabaharın 100 gramı ortalama 30 kaloridir. Diyet sırasında organizmanın ihtiyacı olan C vitamini, potasyum gibi vitamin ve mineralleri yüksek miktarda içerir.