Torunlara gidiyorum. Fırında kızartılmış pancarı severler. Yol üstü, pancar tarlalarıyla dolu. Her yan pancar. Tarih:25.11.2018
Neden bilemiyorum, bu günler pancar söküm ve teslim günleri olmasına rağmen; pancar tarlalarında kimseler yok. Her yan tenha ve ıssız. Terk edilmiş yerleşim yeri gibi.
Sonunda, Bal Küpü Şeker Fabrikası’nın hemen yanında bir pancar tarlası, üç tır, bir doldurucu kepçe be beş kişi var. Nasıl sevindim.
Arabamı kenara çekip, poşetimi aldım ve yanlarına vardım.
-Selamünaleyküm, kolay gelsin, bereketli olsun.
Saygı ile selamımı aldılar. Bir tanesi alan sorumlusu Ziraat Mühendisi, diğerleri de şoför ve işçiler.
Alan sorumlusuna durumu açtım ve “Yolda çok tarla vardı ama sahipleri başında yoktu. Eğer izin verirsen şuradan üç beş pancar alacağım torunlarım için.” Gayet saygılı, “Ne demek beyefendi, buyurun istediğiniz kadar alın lafı mı olur.”
Teşekkür ettim, orta boylardan üç beş tane aldım ve yanına yaklaştım.
Nedir bu şeker ve pancar olayı diye sordum. Cevap ürkütücü idi, “Bey efendi öncelikle Şeker Fabrikalarının satışı bir facia ve bu millete en büyük hakarettir. Çünkü şeker pancarı da şeker de stratejik bir bitki ve üründür.
Devlet her yıl, sezon kapanınca fabrikaları genel bakıma alır ve yeni sezona hazırlar. Satılan bu fabrikanın bakımları yapılmadan satıldı. Alanlar da işin biraz acemisi olduklarından randımanlı işletemiyorlar. Çünkü fabrikaların bakımı yapılmamış. Sanırım aksama ondan oluyor. Ama keyfilikte olmuyor değil.
Devlet Türkiye’de pancara kota koyarken ABD’den 81 bin ton şeker ithal etmiş deniyor soruma:
Bu teyit edilmemiş bir haber. Ama doğru olabilir. ABD Cumhurbaşkanlarından birisi, “ABD çiftçisinin kalkınması mısırdan olacak” demiş. Bunun için ABD, kendi ülkesinde % 3 lük kullanım kotası uygularken, mısır şerbetinden yapılan şekeri yurtdışına satmak durumunda. Bize de satmış olabilirler.
Ama bu şekerin sağlıksız olduğu söyleniyor.
Beyefendi sağlıksız olması ABD’nin şeyinde mi? O sattığına bakar, alanın nesine baksın. Ama organik pancar şekeri varken genetiği bozulmuş mısır şurubu şekeri yurttaşlarına yedirenlerin ne yaptığını incelemek gerekir!
Sonuç ne olacak?
Eğer böyle giderse, Seka Kâğıt fabrikaları gibi bütün şeker fabrikaları kapanacak ve Türkiye Kâğıtta olduğu gibi şekerde de dışa bağımlı hale gelecek. Gerisini siz düşünün gayrı!..
Oysa pancar, ülkenin stratejik bir ürünüdür. Köylünün helal alınteri, çiftçinin kasası ve yem sanayinin de ana maddesidir. Şeker üretiminin durması ekonominin yanı sıra; sosyal bir yara olarak karşımıza çıkacaktır.
Ne diyelim. Bilenler böyle söylüyor.
Esen kalınız.