Diziler, sezona hızlı başladılar.. Hem yenileri hem de geçen sezonda reyting rekoru kıranlar, seyirciye ulaşmak için entrika kapasitelerini bir hayli yükselttiler.
“Almanya, ABD, İdlib, McKinsey gibi câzip konular varken diziler de neymiş?” diyebilirsiniz ama yazacağım konu, bana göre hepsinden mühim bir konu.
Önce biraz hâfıza tâzeleyelim.
Şaban, Murtaza, Gafur, Bestâmi... Zannederim bu isimler, hiçbirinizde iyi çağrışım yapmıyor. Hattâ çocuklarınıza bu isimlerden birini verdiğinizi zannetmiyorum. Dizilerde, filmlerde yıpratılan İslâmî isimlerden aklıma ilk gelen örnekler bunlar.
Merhamet diye bir dizi vardı. Köpeğe Bâbür ismi verilmişti. Elif Çakır’ın Aşk romanındaki en kötü, ahlâksız, tecâvüzcü adamın adı da Baybars’tı.
Kaygısızlar dizisini hatırlıyor musunuz? 1994-98 arası dört yıl yayınlandı. Dizide, mahallenin üç şapşal kabadayısının adları, Kürşad, Kültigin ve Alper'di. Diziyi seyredenlerin, bu üç güzel Türk ismini çocuklarına ad vermekden imtinâ edeceği kadar aptaldılar. Koskoca Çin sarayını, kırk arkadaşı ile basarak bağımsızlık savaşını başlatan Kürşad, komedi unsuru olmuştu.
Milliyetçileri için özel anlamı olan isimler böyle yıpratılırken, sol zihniyetin isimleri direk ve dolaylı yüceltildi. Deniz ismine, âdete tanrısal vasıflar yüklendi.
Kürşad, şapşal kabadayı ; Deniz ise adam gibi adam!
"Önce şaşırırsınız; sonra alışırsınız." diye bir söz vardır. Sinema ve diziler, önce şaşırtıp sonra alıştırmada bir hayli başarılı. Bir örnek vereyim:
2007 senesinde, Kavak Yelleri adındaki gençlik dizisinde, köpeğe Hüseyin isminin verilmesi, Kanal D'nin binası önünde protestoya sebep oldu. Câferî vatandaşların protestosu sonuç verdi; kanal özür diledi ve RTÜK'den cezâ aldı. Sonra aynı kanalda yayınlanan Merhamet dizisinde ise köpeğe Bâbür isminin takılması, herhangi bir protestoya sebep olmadığı gibi doğru dürüst fark edilmedi bile.
Nasıl alıştık gördünüz mü?
Bir başka alıştırma oyunu ise dizi kahramanlarına, dinimizle, kültürümüzle alâkası olmayan isimlerin verilmesi.
Melisa ismine alıştık. Niye?
Türkçe çiçek isimlerine kıran mı girdi?
Gül, lâle, menekşe, yâsemin, çiğdem, karanfil, yonca, sünbül, .... utanılacak isimler mi?
Gülperi diye bir dizi başladı. Üç çocuğunun velâyetini alıp, yeniden onların sevgisini kazanmaya çalışan bir annenin hayat mücâdelesini anlatıyor.
Dizideki avukat Kadir’in kızının adı Artemis. Çok sevimli ve hisli bir kız. Kadir, aslen Gâziantep’li. Atina veya Girit göçmeni değil.
Kim bu Artemis? Yunan mitolojisinden bir tanrıça. Zeus’un kızı, Apollon’un ikiz kardeşi.
Truva yılı, Troy bilmemnesi derken şimdi de Artemis.
Antik Yunan hayranlarına müjdeler olsun!
Biz mi?
Yavaş yavaş alışırız.