Sevgili okurlarım! Sadece bizim değil dünya gençliğinin de büyük bir sorunu: Sanal Kumardır.

Sanal kumar ne demek?

Sanal Kumar Bağımlılığı, internet üzerinden oynanan kumar oyunlarına karşı aşırı bir dürtü hissi ve kontrol edilemeyen bir alışkanlık olarak tanımlanır. Bu bağımlılık, bireyin normal yaşamını etkileyerek ciddi sorunlara yol açabilir.

Son dönemde özellikle gençlerde sıklıkla görülen sanal kumar bağımlılığı, bireylerin sosyal hayatını olumsuz yönde etkilemenin yanı sıra, maddi kayıplara da yol açıyor.

Türkiye’de kumar oynatmak ya da kumar oyunlarına ortam sağlamak yasal olarak suç sayılsa da kumarın geleneksel biçimlerinin ötesine geçen yeni, şansa dayalı kazanç vaat eden bir dizi platform ortaya çıktı. Bunları haberlerde görüyoruz.

Son olarak, M. Ali Erbil ile Serdar Ortaç’ın konumlarını içimiz ürpererek seyrettik. Ortaç’ın kumar için söyledikleri, bizlere bir ibret ve ders olmalı. Kararı elbette Türk yargısı verecektir.

Kimileri kazanmak için oynarken kimileri de heyecan elde etmek için oynuyor. Ne yazık ki Heyecan elde etmek için harcanan para miktarı sürekli artırılıyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından bir bağımlılık olarak tanımlanan: Kumar Oynama Bozukluğuna sahip kişilerin, heyecan elde etmek için kumar oynamak amacıyla harcadıkları para artarken; bağımlılık geliştiren kişiler kumar oynamayı azaltmaya veya durdurmaya çalıştığında huzursuzluk veya sinirlilik hissine kapılır ve bu azaltma ve durdurma girişimleri sürekli olarak başarısızlıkla sonuçlanırmış.

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Sağlık Bilimleri Fakültesi (SBF), Çocuk Gelişimi Bölümü Öğr. Gör. Berk Efe Altınal, çevrim içi kumar platformları, kayıp ve kazanç ihtimalinin yüksek olduğu risk içeren bazı kripto para işlemleri ve video oyunlarında yer alan “loot box” uygulamaları gibi yeni formların yanı sıra yasal olarak geçmişten beri sürdürülen şans ve bahis oyunlarının da artık internet ortamına taşınarak çok daha kolay erişilir hale geldiğini belirtti. Bu, ülkemiz ve göz bebeğimiz gençlerimiz için hiçte güven verici bir gelişme değil.

Ülkemiz için zararlarına bakarsak:

Sanal Kumara erişim kolaylığı, bağımlılık riskini artırıyor.

Ne yazık ve acı ki:

Ülkemizde sanal kumar oynayanların sayısı 8 milyondan fazla.

Ülkemizde 10 gençten 8'i sanal kumar oynuyor.

Sanal kumar aracılığıyla, her yıl ülkemizden 10 milyar Dolar’ın yurt dışına çıktığı söyleniyor.

Değerli okurları, asil takipçilerim! Bunun anlamı nedir bilir misiniz?

Bu, cari açığımızın %25'ine denk gelen bir miktardır. Küçümseyebilir misiniz?

Bu alanda çalışanların tahminlerine göre 2029’a kadar dünyada SANAL KUMAR oynayan kişi sayısının, 290 milyona ulaşması bekleniyormuş.

Ben şahsen ocakları söndüren, fabrikalar batıran, evler sattıran, boşanmaları artıran, zenginleri sefalete sürükleyen kumar ve sanal kumar alışkanlığının bu kadar büyük ve büyük boyutlu bir tehlike olduğunu bilmiyordum.

Rakamlar, benim için inanılması zor rakamlar.

Bu alışkanlığın, bu kadar büyümesine neden izin verildi, neden gerekli önlemler alınmadı, onu anlamakta zorlanıyorum

Sigaraların üzerine yazılan: “sağlığa zararlıdır-Sigara öldürür- Cinsel gücü azaltır” ibareleri gibi Milli Piyango biletlerinin ve diğerlerinin üzerine de “Kumar günahtır- ocakları söndürür-Evleri sattırır-aile mutluluğunu yıkar” yazılsa nasıl olur?

Bu, bu kanayan yaraya benim ufak bir önerimdir.

Devletimiz bu zararlıyla, kumarhanelerde, kahvehanelerde, yasal olmayan yerlerde ve internet ortamında sanal kumara karşı her türlü önlemi almalı; okullarda, camilerde ve tv’lerde gerekli eğitimi vermeli ve gençleri bu zararlıdan kurtarmalıdır diye düşünüyorum.

Eğitimci-Yazar