Mansur Yavaş’ın yaptığı konuşma olmasaydı ‘’CHP başarılı bir kurultay yaptı.’’ tespitinde bulunabilirdik. Mansur Bey cumhurbaşkanlığına aday olmak istiyor ve aday olduğunda kazanacağını düşünüyor. Bugüne kadar yapılan anketlerde Mansur Beyin en popüler aday olduğunu gösteriyor. Mansur Bey ağustos ayında yurt gezilerine başladı. Medyatik olma kaygısı taşımayan bu seyahatlerde Mansur her hafta başka bir kente gidilerek kanaat önderleriyle görüşülüyor.

       Kurultay, Ekrem Beyin partiye hakim olduğunu tescilledi. Özgür Bey istese bile Ekrem Beyden kopamaz. Kendisine yeni tüzük, kurultaydan önceki gece kargoyla ulaştırılan Kılıçdaroğlu kurultaya katılmayarak kırgınlığını gösterse de her geçen gün biraz daha zayıflıyor. Profesyonel siyasetçiler kim başarılıysa, kim mevki ve makam sunabiliyorlarsa onun peşine düşerler. Yani Kemal Beyin desteğini sağlasa bile Mansur Beyin CHP’nin adayı mümkün değil tabii Ekrem Bey ceza almazsa.  

       Mansur Bey, ceza alınıp alınmamasına göre farklı stratejiler takip edecek. Sonbaharda ya mevcut partilerden birinde ya da yeni bir parti kurularak, harekete geçilecek. Partiyi Koray Bey yönetecek. Ekrem Bey ceza almazsa ya da ceza diğer partilerle anlaşılarak kaldırılırsa, Mansur Bey CHP’den ayrılarak partisine geçecek.

       Ekrem Bey ceza alırsa ve bu ceza kaldırılmazsa Mansur Bey en güçlü aday pozisyonuna gelmiş olacak. Kurdurduğu partide dahil olmak üzere muhalif sağ partilerin desteği aday gösterilme ihtimalini güçlendirecek. Ekrem Bey ceza aldığı ilk günlerde kahraman haline getirilse de zaman geçtikçe zayıflayacaktır. Artık İstanbul BBB olmadığı gibi cumhurbaşkanı adayı olması da Ak Parti ve MHP’nin insafına kalacak. Dolayısıyla ona destek verenlerin bir kısmı Mansur Beye yönelecek.

       Diyelim ki Mansur Bey, Ekrem Bey’in ceza almasına rağmen aday gösterilmedi. Örneğin Özer Bey aday oldu. Mansur Bey bu durumda da CHP’den ayrılacak ve muhalif sağ bloğun adayı olacak. Yani Mansur Beyin oyun planında, kendisinin aday gösterilmediği her durumda CHP’den iki aday çıkacak. Yavaş, karşısında Ekrem Beyde olsa Özer Beyde olsa bir başka CHP’li de olsa ikinci tura kendisinin kalacağından emin.

       Mansur Bey, CHP’den ceketini alıp gitmeyecek. Son haftalarda ve kurultayda yaptığı konuşmalar bunun en bariz göstergesi. Yavaş ‘’Dem Partiye tavır koyalım, onlardan ayrışalım.’’ diyor. Bu mesajını çok etkili örneklerle güçlendiriyor: ‘’Türkiye-Portekiz maçında Portekiz’i tutanlarla nasıl beraber olabiliriz?’’, ‘’Şehit olan Mehmetçiğe sevinenlerle nasıl yol yürüyebiliriz?’’ Mansur Bey giderken yanında kendisi gibi düşünenleri de götürecek. Aktif görevde olanlar CHP’de kalsalar bile Yavaş’ı destekleyecekler.

       Mansur Bey; Ekrem Beyi ve CHP’yi en zayıf noktasından vuruyor. Zira Ekrem Bey, Mansur Beyin aksine, cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmak için desteklerinin şart olduğunu düşündüğünden Dem Partiye tavır alamaz. Sizce milletin baskın çoğunluğu kiminle birlikte olur, kime destek verir? Dem Partili yöneticiler yaptıkları saçmalıklarla farkında olmadan başkan olmasını istedikleri İmamoğlu’nun önünü kesiyorlar.

       Mansur Beyle Ekrem Beyin farklı düşünmelerinin nedeni, cumhur ittifakı seçmeninden oy alma potansiyellerinin farklı olması. Ak Parti, MHP, BBP hatta Refah seçmeni Yavaş’a oy verebiliyor. Ekrem Bey’in bu kitleden oy alması çok zor. Nitekim Mansur Bey son yerel seçimlerde %60 nispetinde oy alırken Ekrem Bey’in oyları seçmen sayısının artmasına rağmen bir önceki yerel seçime göre beş yüz binden fazla azaldı. 

       Bazı yorumcular ‘’Mansur Bey CHP adayı olursa kesinlikle kazanır. Başka partiden aday olursa hiçbir şansı olmaz.’’ fikrini seslendiriyorlar. Bu tespit başkanlık sisteminde geçerli değil. Başkanlık sisteminde partiler değil adaylar önemlidir. ABD’de Demokrat Parti ve Cumhuriyetçi Parti adaylar önseçimle belirlendiği için var. Makron yeni kurduğu bir partiyle yüzyıllık partilere fark atarak seçimleri kazandı.

       Altını çizmek istediğim bir hususta Tayyip Beyden yola çıkılarak yapılan ‘’Ekrem Bey ceza alırsa kahraman olur, önü açılır, kesin başkan olur.’’ tespiti. Millet hapis yattığı için birinin peşine düşecek olsaydı sekiz yıl zindanlarda işkence gören Muhsin Beyin peşine düşerdi. Tayyip Bey ceza aldığı ve konforlu bir cezaevinde üç ay yattığı için seçimleri kazanmadı. İBB Başkanlığında çok başarılı olduğu için seçimleri kazandı. Bizden söylemesi…