MHP’nin 14. Kurultay’ı, seçimlerden iki hafta önce toplanan ilk kongre olma özelliğini taşıyor. Partiler seçimlere giderken kongre düzenlemezler. Zira seçimlerden önce listeler belirlendiğinden çok sayıda küskün vardır. Yani mevcut yönetim kurultayı kaybedebilir. Ayrıca kongrelerin muhakkak artçı sarsıntıları olur. Bu sarsıntılar seçimlerde partinin oy oranını aşağıya çekebilir.
İyi Partinin son büyük kongresinin sarsıntıları, Meral Hanım genel başkanlığa tek aday olmasına rağmen altı ay sürdü. CHP Kurultayının tartışmaları halen devam ediyor. Muhtemelen seçimlerden sonra da devam edecek. MHP’nin seçimlerden hemen önce kurultayını toplaması, parti kadrolarının yek vücut olduğunu, bütünleştiğini ve izlenen politikalarda mutabakat sağladığını gösteriyor.
Kurultaydan önce Devlet Beyin özellikle İyi Partideki ülkücülere güçlü bir çağrı yapması bekleniyordu. Devlet Beyin bu çağrıyı yapmaması, İyi Partinin zayıflatılmamasının hedeflendiğini gösteriyor. MHP, İyi Parti ile komşuluk yapmakta ısrarlı. İyi Partinin milli meselelerde iktidara destek veren çizgi izlemesi olumlu bulunuyor. Neticede millet ittifakı paramparça oldu. Seçimlerden sonra masanın dört ortağı ya tarihe karışacaklar ya da tabela partisine dönüşecekler.
Muhalefetin iki başlı olması, CHP’nin izlediği gayri milli çizgiden rahatsızlık duyan ama aynı zamanda Tayyip Beye karşı olan seçmenlerin İyi Partiye yönelmesi hem Türkiye’nin hem CHP’nin hem de cumhur ittifakının lehine. CHP’nin lehine zira muhalefet cenahında milliyetçi bir alternatifinin olması, CHP’yi de dizginler. Neticede CHP seçmeninin de baskın çoğunluğu milli meselelerde duyarlıdır.
Muhalif sol kesimlerde ve bölücülerde, yaygın olarak yerel seçimlerden sonra cumhur ittifakının dağılacağı ve Ak Partinin bölücülerle anlaşarak yeniden çözüm süreci başlatacağı gibi bir temenni var. Bu hiçbir gerçekliğe dayanmıyor. Akla, mantığa, ülkenin siyasi durumuna ve partilerin aldığı pozisyonlara aykırı. Herkes kendini cumhur ittifakının daha da bütünleştirerek devamına hazırlasın.
Devlet Bey, Tayyip Beye Ak Partiden bile güçlü bir destek verdi. Takip edilen siyasetlerde bir değişiklik olmayacağını defalarca ifade etti. Hükümet terörle mücadelesini sürdürdüğü, enerji, savunma, dış politika ve Türk dünyası konusunda mevcut siyasetleri uyguladığı sürece cumhur ittifakı dağılmaz. Devlet Bey ülkemizin en büyük sorunu olan terör ve bölücülükle mücadele edileceğini olabilecek en açık şekilde vurguladı. Bu açıklama yakın gelecekte sınır ötesi operasyonların başlayacağının habercisi. Hedef PKK’yı Irak’ta barındırmamak.
Dem Partinin hedeflediği gibi çözüm süreci olmayacak. Ama demokratikleşme ve insan hakları konusunda adımlar atılacak. Yani bir taraftan terör örgütü ezilirken diğer taraftan Dem Partinin toplumsal tabanı zayıflatılacak. Bahçeli konuşmasında bu alanda atılacak adımlarla ilgili olarak MHP’nin kırmızı çizgilerini ortaya koydu. MHP, kolektif hak tanınmasını asla kabul etmeyecek, bireysel hakların genişletilmesini destekleyecek. Zaten milliyetçi bir partiden daha farklı bir tavır beklenemez.
MHP’nin 31 Marttaki seçimlerde başarısız olması daha doğru bir ifadeyle başarısının ölçülmesi pek mümkün gözükmüyor. Zira 30 büyükşehrin 28’inde Ak Parti destekleniyor. Eskiden il genel meclisi seçimlerindeki oy oranı, partinin oy oranı olarak kabul edilirdi. Mevcut sistemde büyükşehirlerde il genel meclisleri kaldırıldığından artık böyle bir olanak kalmadı. Anketlere göre Anadolu’da halen MHP’lilerin yönetmekte olduğu belediyelerde vatandaş memnuniyeti yüksek düzeyde.
Dolayısıyla MHP, takip ettiği stratejinin neticesinde seçimlerden mağlup olarak çıkmayacak. Bilakis güçlenerek çıkacak. Mesela MHP, İstanbul’da ya belediye meclisi üyesi çıkaramazdı ya da tek tük çıkarırdı. Ak Partiyle ittifak yapılan 2019 yılındaki yerel seçimlerde ilk kez 4 tane büyükşehir, 78 tane ilçe belediye meclis üyesi çıkarıldı. İlk kez ilçe belediye başkanlığı kazanıldı. 31 Mart’ta alınacak oy oranına bağlı olarak 20-25 büyükşehir, 180-220 ilçe belediye meclis üyesi çıkarılması muhtemel.
MHP, bu kurultayda da 2015 yılından beri takip ettiği stratejiyi değiştirmedi. Merkez Yönetim Kurulu ve Merkez Disiplin Kurulu üyelerinin neredeyse tamamı ya ocaklı ya da parti teşkilatlarından geliyor. Başkanlık Divanı üyeleri MYK’ya alındığından divanda da radikal bir değişiklik beklenmiyor. 14. Olağan Büyük Kurultay, ülkücü hareketin amiral gemisi olan MHP’ye ve Türkiye’ye hayırlı olsun.