Metropol itibar ettiğim anket şirketlerindendir. Her ay çıkardığı raporlarla halkın nabzındaki değişikliği ölçebilir, fark edebilirsiniz. Metropolün periyodik anketlerinin müşterileri uluslararası şirketler ve bankalar olduğundan ciddi hata yapma olasılığı çok düşük. Zira böyle bir durumda müşterilerini kaybeder.

       Metropol, sonuçlarını geçen hafta sonu açıkladığı taze ankette katılımcılara, dört isim telaffuz ederek, ‘’Cumhurbaşkanlığı seçiminde hangisine oy verirsiniz?’’ sorusunu yöneltmiş. Tayyip Bey %27 oyla birinci, Mansur Bey %26,5 oyla ikinci, Ekrem Bey %18 oyla üçüncü ve Demirtaş %9 oyla sonuncu olmuş. Vatandaşların %18’i kararsızım demiş. Bu sonuçlar başa baş bir yarışa şahitlik edeceğimizi gösteriyor.

       Tayyip Bey’in yol haritası çok net. Tayyip Bey, ekonomiyi düzelttikten ve Irak’la Suriye’ye düzenlenecek operasyonlarla PKK’yı bitirdikten sonra milletin karşısına çıkmayı planlıyor. ‘’Vatandaşların 2/3’ü herhangi bir seçimde Ak Partiye oy vermiş, memnun olursa yine verir.’’ diye düşünülüyor. Bu arada önceki makalemizde de ifade ettiğimiz gibi medya vasıtasıyla CHP yıpratılacak, Mansur Beyle Ekrem Bey arasındaki rekabet kızıştırılacak, Mansur Bey partiden ayrılmaya teşvik edilecek.

       Bütün bunlar yapıldıktan sonra seçimlere yakın tarihlerde yapılan anketlerde iddialı çıkarsa Tayyip Bey aday olacak. Tayyip Bey, anketlere göre kaybediyorsa, partinin başında kalarak kazanacak bir adayı sahaya sürecek. Bugün itibariyle en güçlü adaylar Fidan ve Bayraktar olsa da kim bir oy fazla alabiliyorsa o tercih edilecek. Seçim yılı olarak 2027 düşünülüyor ve seçim erkene alınacağından Erdoğan’ın adaylığında sorun çıkmayacağı kanaati hakim. Asla 2027 yılından önce seçime gidilmeyecek zira ekonominin 2027 yılında tam manasıyla toparlanmış olacağı düşünülüyor.

       Ak Partililere göre, seçimlerin Meclis tarafından öne alınmasına CHP itiraz edemez. Bir ana muhalefet partisi erken seçime itiraz ederek ‘’Seçim zamanında yapılsın, bir yıl, bir buçuk yıl daha iktidarda kalın’’ ya da ‘’Tayyip Bey, sen aday olursan kazanırsın, senin aday olmanı istemiyoruz. O nedenle seçim vaktinde yapılsın’’ diyebilir mi?

       Ak Partinin hedefi, aynı Metropol’ ün anketindeki gibi ilk tura dört güçlü adayın katılması. Ekrem Beyin ve Mansur Beylerin oylarını bölecek başka adaylarda sürece dahil olursa daha da iyi olur. İkinci tura Tayyip Beyle Mansur Bey kalırsa, Ekrem Beye oy veren Karadenizli ve Güneydoğulu seçmenlerin ekseriyetinin Tayyip Beye yöneleceği, Dem Parti seçmenlerinin de sandığa gitmeyeceği düşünülüyor.

       İkinci tura Tayyip Beyle Ekrem Bey kalırsa, Dem Parti seçmenlerinin İmamoğlu’na yöneleceği dolayısıyla Mansur Beye oy veren milliyetçi ve muhafazakar seçmenlerinde Tayyip beye oy vereceği hesaplanıyor. Tayyip Bey, en önemli kriterin ekonomi olduğunun farkında. Vatandaş rahatlamazsa Erdoğan seçimleri kazanamaz. Bence geniş kesimlerin son derece rahatsız olduğu eğitim, sağlık ve adalet alanlarına da el atılması şart. Önceki yıllarda bu alanlarda Ak Parti başarılıydı. Şu anda ciddi reformlara ihtiyaç var.

       Mansur Bey, belediyeciliğe odaklanacak. Yurtiçi seyahatleri sıklaştıracak. Dem Partiyi giderek artan dozda eleştirecek. CHP’yi, Dem Partiye mesafe koymaya ve yurtdışı tezkerelere olumlu oy vermeye davet edecek. Yavaş’ı destekleyen milliyetçi isimler Ekrem Beyi sürekli eleştirecekler. Ekrem Beyin yurtdışıyla ve bölücü hareketle irtibatlı olduğu, lüks düşkünlüğü ve müteahhitliği vurgulanacak.

       Mansur Bey, elinin güçlü olduğunu düşünüyor. Yerel seçimlerde Ekrem Beyin oyları azalırken kendisi rekor kırdı. Bütün anketlerde Ekrem Beyin önünde. Bağımsız aday olduğunda ikinci tura kalacağından emin. Dolayısıyla CHP’yi kendisini aday göstermeye zorlayacak, başaramazsa bağımsız aday olacak.

       Mansur Bey sağın tek adayı olmayı hedefliyor. Özdağ, Babacan, Ağıralioğlu, Ogan, Dervişoğlu ve Aydın gibi isimlerin aday olmayarak onu desteklemesi oyların bölünmemesi için çok mühim. Ekrem Beyin ve Tayyip Beyin oylarını bölecek isimlerin aday çıkması da aynı derecede önemli.

       Ekrem Bey, mümkün olan en yakın tarihte, adaylığının ilan edilmesini sağlamaya çalışıyor. Ana muhalefet partisinin cumhurbaşkanı adayına, belediye başkanına göre daha zor ceza verileceği düşünülüyor. Mansur Beyin partiden ayrılmayacağı, ayrılsa da yanında çok fazla partiliyi götüremeyeceği kanaatindeler. Vatandaşlar geçen seçimde olduğu gibi iki en güçlü adayın yani İmamoğlu ile Erdoğan’ın etrafında toparlanacağından eminler.

       Ekrem Bey ceza alırsa, mitingler, yürüyüşler düzenleyecekler. Halkı sokağa dökecekler.  Bunların hepsi hatta fazlası yapılabilir ama mahkeme kararı değişmez. ‘’Ceza alırsa Ekrem Bey kahraman olur’’ diyenler saçmalıyor. Aday olamadıktan sonra ya da bir başkası aday olup kazandıktan sonra, iki yıl sonra unutulacak kahramanlığın Ekrem Beye ne faydası var? Ekrem Bey, kahraman olmak istemiyor, başkan olmak istiyor.

       Tayyip Bey ceza aldığında parlamenter sistem vardı. Bugün başkanlık sistemi var. Diyelim ki İmamoğlu ceza aldı. Yavaş, CHP adayı oldu ve kazandı. Yeni parlamento toplandı ve genel veya sınırlı af çıkardı. Tekrar seçim olmayacak ki. Mansur Bey beş yıl görevde olacak. Ekrem Bey eski İstanbul Belediye Başkanı olarak unutulacak. Aynı Dalan ve Gürtuna gibi.

       Genel kanaatin aksine, istinaf bugünlerde karar verse bile Yargıtay’ın kararı onamasının uzun süreceğini düşünüyorum. CHP daha bir süre gerilimde olacak.

       Dem Parti bu seçimlerde de anahtar rolü oynayamayacak. Zira desteklediği adaya getirdiğinden çok oyu kaybettiriyor.