Hitler Almanya’sının, Halkı Aydınlatma ve Propaganda Bakanı Joseph Goebbels, Hitler'in en yakın dostlarından biri ve sadık yandaşıydı. Goebbels, tarih sahnesinde; kitlelere hitap etme konusundaki üstün yeteneği ve 'Büyük Yalan Tekniği' ile tanınmaktadır. Paul Joseph Goebbels, geliştirdiği teknik ile Hitler'i arka planda yönlendiren propaganda geliştiren isimdir. Teknikleri tüm dünyada araştırma konusu olan Joseph Goebbels, Hitler döneminin propagandalarının en önemli ismidir.

Joseph Goebbels’in Büyük Yalan tekniği nedir?

Goebbels ve Büyük Yalan Tekniği: Burada kural yeterince büyük bir yalan söylemek, bu yalanı tekrar etmek ve gerçeklerin hiç kimse tarafından dile getirilmemesidir. İşte, büyük yalan tekniği ile ilgili önemli detaylar:

“Yeterince büyük bir yalan söyler ve onu tekrar etmeye devam ederseniz, insanlar sonunda ona inanmaya başlayacaklardır. Yalan, ancak Devletin halkı yalanın siyasi, ekonomik ve/ veya askeri sonuçlarından koruyabileceği süre boyunca sürdürülebilir. Dolayısıyla, Devletin muhalefeti bastırmak için tüm yetkilerini kullanması hayati önem taşır, çünkü gerçek; yalanın ölümcül düşmanıdır ve dolayısıyla gerçek, Devletin en büyük düşmanıdır.”

Sevgili okuyucular, bu ansiklopedik bilgilerden sonra asıl konumuza gelelim. Ak Parti iktidarı son günlerde Geobbels’in bile aklına getiremediği teknikler geliştirmekte ve uygulama için fırsat beklemektedir. Şöyle ki; Ak Parti İktidarının akıl hocaları bu böyle gitmez muhalefetin ve medyada yazı ve söz sahibi kişilerin seslerinin çok daha fazla kısılması gerekir diye bir teori ortaya atarlar. Türkçe literatürümüzde dahi bulunmayan “ETKİ AJANLIĞI” diye bir kavram geliştirmektedirler. Bu etki ajanlığı öyle bir kelime ki; her kapıyı açan “Maymuncuk’a” benzetilmektedir.

Aslında Ak Parti Geobbels’in büyük yalan taktiğini uzun süredir uygulamakta ve bunda da başarılı olduğunu söylemek durumundayız. Ancak başlıkta da görüleceği gibi Geobbels’in bile düşünemediği Etki Ajanlığı konusu nereden çıktı? Etki Ajanlığı nedir? Etki Ajanlığının kapsamı nedir? Bir sürü soruyu da peşinen getirmektedir.

TRT Haber ve Yeni Şafak'ın 9. Yargı Paketi haberleriyle gündeme gelen, ardından taslak metni ortaya çıkan yasaya göre, "devletin güvenliği, iç veya dış siyasal yararları aleyhine araştırma yapan ve yaptıranlara" hapis yolu gözüküyor.

Getirilmek istenilen yasanın kılıfı hazır “Devletin güvenliği, iç veya dış siyasal yararları aleyhine araştırma yapan ve yaptıranlar” şeklinde sunulmaktadır.

Acaba gerçek böyle mi?

Yasama yılı bitmeden TBMM’ye getirilmesi planlanan 9. Yargı Paketi’nde yeni tip casusluk suçları adı altında yeni düzenlemeler yer alacak. İstihbarat mücadelesinde yeni bir boyut olan “Etki Ajanlığı” Türk Ceza Kanunu’na girecek. TCK’da yer alan casusluk suçlarının dışında, 9. Yargı Paketinde “Sosyal Medya Aracılığı” ile yapılan açık kaynak bilgileri yazanlar, yayanlar Türkiye aleyhine kara propaganda kapsamında Etki Ajanlığı suçu kapsamına alınacak.

Kısaca bundan sonra televizyonlarda hiç kimse açık kaynaklı bilgi olsa bile Türkiye ekonomisi hakkında söz veya hüküm bildiremeyecek. Köşe yazarları açık kaynak bilgisi olsa bile resmi kurum veya kuruluşlar hakkında herhangi bir bilgi veya belge yayınlayamayacaklar.  Bu Etki Ajanlığı öyle bir sihirli kelime ki, her kapıyı açan maymuncuk gibi medyada eli kalem tutan, söyleyecek sözü olan herkesi etkisi altına alacaktır. Artık gak diyen içeriye tıkılacak, guk diyen kendisini kodeste bulacaktır. Hitlerin propaganda bakanı acaba Gobbels neden düşünemedi. Yaşasaydı çok hayıflanırdı. Ben bunu neden düşünemedim diye üstünü başını yırtardı. Sen ne yazarsan yaz ne söylersen söyle, kılıf hazır. Türkiye aleyhine casusluk yapıyorsun. Haydi karakola….

NE MUTLU TÜRKÜM VE MÜSLÜMANIM DİYENE VE DİYEBİLEN