Sürpriz bir gelişme olmazsa Koray Aydın liderliğindeki 14 milletvekili ve binlerce İyi Partili Perşembe günü partilerinden istifa edecek. İstifacılar peyderpey Demokrat Partiye katılacaklar. DP’nin ekim ayında mecliste grup kurması hedefleniyor. DP’nin erkene alınacak olan büyük kongresinde Gültekin Uysal genel başkanlığı Koray Aydın’a bırakacak. Bu operasyon tamamlandığında DP bir Mansur Yavaş partisi olacak.

https://www.habererk.com/iyi-parti-kongresi-cumhurbaskanligi-secimi-kulisler-hesaplar-stratejiler ve https://www.habererk.com/iyi-partide-kim-kazanacak yazılarımızda İyi Partinin Büyük Kongresinin sadece İyi Partiyi ilgilendirmediğini ve cumhurbaşkanı adaylarının kongre çalışmalarına müdahale ettiğini detaylandırarak izah etmiştik. Kongrede üç ekip mücadele etti. Yavaş’ın desteklediği Aydıncılar, Cumhur İttifakına yakınlaşmayı hedefleyen Akşener’ciler ve üçüncü yolcular.

Yavaş, CHP karar mekanizmalarına ve teşkilatlarına Ekrem Beyin hakim olduğunun farkında. Bu denklemi değiştirmezse genel seçimlerde CHP’nin cumhurbaşkanı adayının İmamoğlu olacağından emin. Kongrede Aydın kazansaydı İyi Parti Yavaş’ın partisi haline getirilecekti. Yavaş, CHP’deki pozisyonunu güçlendirmiş olacaktı. Lisanı hal ile ‘’Beni cumhurbaşkanı adayı yapmazsanız İyi Partiden aday olurum ve CHP seçimi kazanamaz’’ diyecekti. Aday gösterilirse CHP ve İyi Partinin desteğiyle kazanmaya daha yakın olacaktı. Aday gösterilmezse anket sonuçlarına göre İyi Partiden aday olabilecekti.

Kongre kaybedilince bu fırsat kaçırıldı. Üç aydır tartışan, görüşmeler yapan Aydın, Yavaş ve arkadaşları İyi partiden ayrılmaya ve DP’ye katılmaya karar verdiler. Neden yeni bir parti değil de DP? DP’nin çok oyu yok ama güçlü bir imajı var. Merkez sağda. Milletle bir çelişkisi yok. Yani halkın elinin kolayca gidebileceği ve oy verebileceği bir parti. Bu arada çok sayıda DP’linin bir ülkücünün DP genel başkanı olmasına karşı olduklarını ve büyük kongrede alternatif aday çıkaracaklarını belirtelim.

İyi Partiyi, ülkücü bir partinin iktidar olacağına inanmayan, içinde ülkücülerinde olduğu bir merkez partinin iktidar olmasının çok daha kolay olduğunu düşünen kadrolar kurdu. Partinin kurucuları arasında ülkücülerin ve merkez sağcıların yanında çok sayıda merkez solcu ve milli görüşçü de vardı. Celal Adan dışında, geçmişte merkez sağ partilerde siyaset yapmış üst ve orta düzey MHP’lilerin tamamı Meral Hanımla birlikte MHP’den ayrıldı. (Adan 12 Eylül’den önce, MHP’nin üst organlarından biri olan Eğitimcilerin önde gelenlerinden olmasına rağmen, şehit edilen beş ilçe başkanından sonra ilçe başkanı bulmakta zorlanılınca, gönüllü olarak Zeytinburnu İlçe Başkanlığını üstlenmişti. DYP İstanbul İl Başkanı olduğu dönemde Ömer Balıbey, Faik İçmeli ve Vedat Bayram gibi ülkücülerin üst düzey görevlere gelmesini sağladığından ve rahmetli Türkeş ile Çiller arasındaki ilişkilerin gelişmesi için gayret gösterdiğinden DYP’yi ülkücülere teslim etmekle suçlanmıştı.) Aslında İyi Parti bölünmesi bir açıdan MHP’nin hayrına vesile oldu. MHP bu bölünmeden sonra ülkücü kadrolara ağırlık verdi, ocaklardan, teşkilatlardan yetişenlerin önünü açtı.

İyi Parti tutmamışken DP tutar mı? Normalde tutmaz. Siyasi tarihimizde dibe vurduktan sonra toparlanan bir parti yok. DP baraj altında kaldıktan sonra liderliğe sırasıyla Mehmet Ağar, Süleyman Soylu, Hüsamettin Cindoruk, Namık Kemal Zeybek ve Gültekin Uysal’ı getirmesine rağmen toparlanamadı, erimeyi durduramadı. Normalde Koray Beyde bir hareketlenme sağlayamaz. Hareketlenmeyi sağlayacak olan Mansur Yavaş ve belediyenin finansman kaynakları.

Özgür Beyin bu gelişmeyi engellemek için Mansur Bey’le görüştüğü, önümüzdeki hafta hem Özel’in hem de İmamoğlu’nun Yavaş üzerinde etkili olan Kılıçdaroğlu’yla görüşeceği ifade ediliyor. Özel-İmamoğlu kanadı geçen seçimlerin yanlış aday gösterildiği için kaybedildiği kanaatinde. Yavaş-İmamoğlu bölünmesi olursa önümüzdeki seçimlerinde kaybedileceğini düşünüyorlar. İmamoğlu’nun cumhurbaşkanı, Yavaş’ın güçlendirilmiş cumhurbaşkanı yardımcısı olacağı bir formül üzerinde çalışıyorlar ama cumhurbaşkanı, yardımcısını istediği zaman görevden alabildiğinden, Mansur Bey bu formülü kabul etmez. İmamoğlu’nun CHP adayı olması halinde Kemal Bey dahi Mansur Beyi destekleyebilir. Kemal beyin yerel seçim sonuçları nedeniyle güç kaybettiği sırada gündeme gelen ve hareket alanını genişleten bu gelişmeden son derece memnun olduğu söyleniyor.

Ülkemizde her zaman liderler önemli ve belirleyiciydi. Başkanlık sisteminden sonra liderlerin önemi artarken partilerin önemi azaldı. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde partisi zayıfta olsa Mansur Yavaş etkili olabilir ve başa güreşebilir. İmamoğlu arka arkaya yaptığı hatalarla ve umursamaz tavırlarıyla güç kaybediyor ve Mansur Beyle Özer Beyin önünü açıyor.