Teknoloji çıldırdı!

Abone Ol

İsrail’in üç gün önce Lübnan’da bulunan Hizbullah örgütüne yönelik yaptığı eylem esrarını hala korumaktadır. Teknoloji gerçekten çıldırdı. İki hafta önceki yazımda “Yapay Zeka Nedir, Ne Değildir” başlığı altında teknolojinin geldiği bu son noktaya dikkat çekmiştim.

https://www.habererk.com/yapay-zeka-nedir-ne-degildir

Üç gün önce ne olmuştu bir hatırlayalım. İsrail Lübnan’da bulunan Hizbullah örgütünün iletişimde kullandığı “Çağrı Cihazlarını” Salı günü patlattı. Patlamada ilk belirlemelere görü 9 kişi ölmüş yüzlerce yaralı olduğu belirtilmişti. Bir gün sonra ise; Hizbullah üyelerinin kullandığı telsiz cihazları patlatıldı. İkinci patlamada hasar daha büyüktü. 150 ölü yüzlerce yaralı olduğu haberleri servis edildi. Ancak net olarak ölü ve yaralı hesabı verilemedi.

Bu patlamaların esrarı henüz çözülemedi. Rivayetler ortalıkta kol geziyor. Bir rivayete göre İsrail ajanları bu cihazları üreten firma ile anlaştı ve satılan cihazların içine patlayıcı madde koydurdukları ifade ediliyor. Başka bir rivayete göre yapay zeka tabanlı bir yazılımla bu cihazlara gönderilen mesajlar vasıtası ile cihazların patlatıldığı ifade edilmektedir. Hamas lideri Haniye’nin de öldürülme olayı buna benzer bir şekilde gerçekleştirilmişti. Haniye’nin ölümü de net olarak açıklanmamıştı. Yukarıda linkini verdiğim yazımda kısaca demiştim ki;

Yapay zekanın fayda ve zararlarını sıraladıktan sonra son söz olarak şöyle yazmıştım: “Geldiğimiz bu son noktada yapay zeka teknolojisi beni ürküttüğü kadar da heyecanlandırıyor. Düşünsenize yolda giderken telefonu kullanıyorsunuz. Ekranda yapay zeka sizi uyarıyor. “Belliki yürüyorsunuz. Yürürken telefonu kullanmayın” diye ikaz edebiliyor.

Netice olarak teknoloji çıldırdı. Bundan sonra ne gibi çılgınlıklar göreceğiz. Yaşadığımız sürece hep birlikte göreceğiz.  Bu saldırılar durdurulabilir mi diye bir soru aklıma geliyor. Neden olmasın. Düşünsenize, bilgisayarlara virüs gönderen firmalar aynı zamanda virüsü önleyen ve silebilen programları da aynı zamanda piyasaya sürmediler mi? Belki de bu cihazları patlatan yazılımı yazanlar yarın öbür gün patlamayı önleyici yazılımları da piyasaya sürerlerse sürpriz olmaz diye düşünüyorum.

Bu yalancı dünyada her derde çare var ölüm hariç. Bu gerçeği bilerek yaşayabilirsek kısa sayılacak ömrümüzde daha mutlu bir hayat geçireceğimizi de akıldan çıkarmamak gerekiyor.

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE VE DİYEBİLENE